Spet izjemen dvoboj Dumoulin / Aru

Spet izjemen dvoboj Dumoulin / Aru
10.09.2015 AVTOR: D. Z.
Tom Dumoulin je na dirki po Španiji uspel obdržati tri sekunde prednosti pred napadalnim Arujem. Zmagal je Nicolas Roche.

Na dirki po Španiji se izjemna borba za zmago nadaljuje. Za kolesarji je že 18. etapa. Ta je bila dolga 204 kilometre. Roa je gostila start, cilj pa je bil v Riazi. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone. Po 80 kilometrih dirkanja sta si hitro sledila dva vzpona tretje kategorije. Potem pa je bila trasa vseskozi razgibana. A vse je minevalo v pričakovanju zadnjega vzpona, govorimo o vzponu prve kategorije na Puerto de la Quesera.

Vrh 1740 metrov visokega vzpona je bil po 191 kilometrih. Sledil je samo še spust proti cilju. Ta vzpon ni ekstremno strm, prvi del je položnejši, najstrmejši del je med četrtim in osmim kilometrom, ko je povprečni naklon 7 %. Zadnja dva kilometra od skupaj desetih sta spet nekoliko položnejša. Tom Dumoulin je na strartu nosil rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku. Jasno pa je bilo, da bo Fabio  Aru poskušal prevzeti vodstvo, saj je zaostajal samo za tri sekunde.

Po pričakovanjih je prišlo do pobega, medtem ko je v ozadju v zaključku ritem narekovala predvsem Astana. Fabio Aru pa je pri tem tudi izgubil veliko pomočnikov. Ko se je začel zadnji vzpon, je Aru kmalu ostal brez pomočnikov. In tako je ostro napadel že slabih 20 km pred ciljem. Sledil mu je lahko samo še Tom Dumoulin. Aru je v napadu vztrajal dva kilometra, a nosilec rdeče majice ni pokazal slabosti in tako je Aru odnehal.

Preostali kandidati za visoka mesta v skupnem seštevku so ju ujeli. Takoj je napadel Alejandro Valverde, a Fabio Aru je na vse poskuse hitro odreagiral. Dobrih 15 km pred ciljem je Aru spet poskušal z napadom, a Dumoulin je bil pozoren in dovolj močan. Italijan je poskusil še tik pod vrhom. Tudi takrat neuspešno. Slabo minuto pred njimi sta izmed ubežnikov največ moči pokazala Haimar Zubeldia in predvsem Nicolas Roche, ki je na tem vzponu poskrbel za selekcijo.

Sledil je spust v katerem sta Zubeldia in Roche obdržala okrog 45 sekund naskoka pred skupino z najboljšimi, med katerimi do razlik ni več prišlo. Tudi krajši vzpon štiri kilometre pred ciljem ni prinesel sprememb. Zubeldia in Roche sta se tako v sprintu udarila za etapno zmago. Roche je bil v zaključku vseskozi v ospredju, vseeno pa je bil tudi najmočnejši in Zubeldia ga v sprintu ni mogel ogroziti.

Roche je tako Skyu priboril etapno zmago, Zubeldia je bil drugi, tretji pa še zadnji izmed ubežnikov Jose Goncalves. Kandidati za najvišja mesta v skupnem seštevku – tudi Tom Dumoulin in Fabio Aru – so zaostali za 38 sekund. Ta skupina je štela dobrih 15 kolesarjev, sprint pa je dobil Alejandro Valverde. A bonifikacijskih sekund ni bilo več na voljo. Skupni vrstni red ostaja nespremenjen. Dumoulin je ohranil tri sekunde prednosti pred Arujem. Rodriguez ostaja tretji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ