Spet na peklenski Angliru! (video)

Spet na peklenski Angliru! (video)
09.12.2012 AVTOR: D. Z.
V javnosti so se pojavile govorice, da naj bi organizatorji dirke po Španiji kolesarje spet popeljali na enega izmed najzahtevnejših vzponov - na znameniti Angliru.

To bi pomenilo, da bo Angliru v traso dirke po Španiji uvrščen še šestič v zgodovini. Ker naj bi bil tokrat na sporedu v predzadnji etapi, bo to po vsej verjetnosti tudi odločilni vzpon dirke. Španski mediji poročajo, da naj bi bila ta etapa ena izmed dveh, ki bosta potekali v Asturiji. Takoj zatem pa bodo kolesarji odšli proti Madridu, kjer naj bi bil tudi cilj španske Vuelte.

Etapa do Angliruja naj bi tako bila na sporedu v soboto 14. septembra. Direktor dirke naj bi se za zadnji vzpon na španski preizkušnji odločal med vzponi La Cobertoria, Cuitu Negru, Angliru in La Cubilla. Na koncu naj bi se odločil za najtežjega – torej za Angliru. Vzpon, vrh tega leži na 1573 metrih nadmorske višine, je dolg 12,6 kilometra, kolesarji pa morajo premagati 1265 metrov nadmorske višine.

Povprečni naklon znaša dobrih deset odstotkov, najstrmejši odsek pa je kar 23,6 odstoten. Povprečni naklon prvih petih kilometrov je 7,6 odstoten, naslednji kilometer je najlažji, saj se cesta za nekaj metrov celo spusti. Od šestega kilometra, pa vse do vrha povprečni naklon znaša več kot 13 odstotkov.

Določeni odseki so poimenovani, najstrmejši se imenuje Cuena les Cabres. Ta se nahaja tri kilometre do vrha, strmina pa je 23,6 odstotna. Sledita še dva ekstremno strma odseka. Najprej 18-odstoten, potem pa še 21-odstoten. Na dirki po Španiji so se kolesarji na ta vzpon prvič podali leta 1999, ko je bil najboljši Jose Maria Jimenez.

Že naslednje leto se je zmage veselil Gilberto Simoni. Leta 2002 si je na Angliru konkurenco podredil Roberto Heras. Alberto Contador je vse ugnal leta 2008. Zadnji zmagovalec tega vzpona je Juan Jose Cobo, ki si je prav na Angliruju utrl pot do končne zmage na Vuelti 2011. V nadaljevanju vam ponujamo posnetke vseh petih etap, v katerih so se morali kolesarji povzpeti na Angliru.

VZPON NA ANGLIRU 2011: 1. MESTO JUAN JOSE COBO:

VZPON NA ANGLIRU 2008: 1. MESTO ALBERTO CONTADOR:

VZPON NA ANGLIRU 2002: 1. MESTO ROBERTO HERAS:

VZPON NA ANGLIRU 2000: 1. MESTO GILBERTO SIMONI:

VZPON NA ANGLIRU 1999: 1. MESTO JOSE MARIA JIMENEZ:

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ