Spet nor Pogačarjev pobeg

Spet nor Pogačarjev pobeg
23.03.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Tadej Pogačar. Ko je na dirki, je spektakel zagotovoljen. V šesti etapi dirke po Kataloniji je spet uprizoril izjemen pobeg za zmago. Tokrat je napadel slabih 30 kilometrov pred ciljem.

Na dirki po Kataloniji je za kolesarji po številu višinskih metrov najtežja etapa. Govorimo o šesti in obenem predzadnji preizkušnji od Berge do Queralta. Dolga je bila 155 kilometrov. Predvsem pa je bila zelo zahtevna. Po en vzpon tretje in druge kategorije. Potem pa trije težji. Najprej prelaz Pradell ekstra kategorije. Ta je dolg skoraj 15 kilometrov, a zaključnih 5,5 km je v povprečju 11-odstotnih.

Sledil je vzpon na Collada de Sant Isidre. Vzpon prve kategorije, katerega vrh so kolesarji dosegli po 127 kilometrih. Potem pa spust, dva krajša klanca in ciljni vzpon nad Bergo. Govorimo o znani točki za domačine Queralt. Cilj je bil na 1119 metrih nadmorske višine, klanec pa je dolg šest kilometrov. Povprečni naklon pa je 7,2-odstoten. Tadej Pogačar je z ekipo branil skoraj dve minuti in pol prednosti pred najbližjim zasledovalcem. To je bil Mikel Landa. V pobeg sta se takoj po startu podala Carthy in Mollema, medtem ko je UAE Imel vse pod nadzorom.

Kasneje so se ekipi pridružili še kolesarji Visme in tako se je začel prelaz Pradell, a že na tem klancu, ki ga sicer dobro pozna se je v težavah znašel Sepp Kuss. Vrh Pradella je prečkala manjša skupina najmočnenših, med katerimi je brez težav kolesaril vodilni Pogačar. Poleg njega pa tudi Landa, Bernal, Martinez … Skupina okrog Kussa se je v nadaljevanju dolgo trudila, da je ujela priključek z vodilnimi. Sledil je vzpon Collada de Sant Isidre. Dolg je sicer pet kilometrov, a naklon je kar 8,6-odstoten.

Tri kilometre pred vrhom pa smo videli napad Tadeja Pogačarja. Nihče ni poznal odgovora in Pogačar se je odpeljal novi zmagi naproti. Landa se je sprva trudil sam ujeti priključek, potem pa se mu je pridružil Bernal. A Pogačar je na zahtevnem vmesnem delu med predzadnjim in zadnjim vzponom kljub nasprotnemu vetru vztrajal. Sledil je zaključni klanec med številnimi gledalci. Pogačarju je ritem pokvaril zelo policist na motorju, a vseeno se je lahko slovenski šampion veselil nove zmage.

Tretje na letošnji dirki po Kataloniji. Dobil je prav vse tri gorske preizkušnje. 57 sekund za njim sta na cilj prišla drugi Bernal in tretji Landa. Z več kot dvema minutama zaostanka pa ostali. Najprej Mas, Harper, Tiberti, Almeida, Martinez, Fortunato in Vlasov. V skupnem seštevku je Pogačar prednost še povečal. Landa za njim zaostaja za 3:31, Bernal pa že za 4:53. Sledijo Vlasov, Mas, Harper, Martinez, Tiberi, Almeida, Fortunato, Poels, Kuss …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ