Spet sprint, spet fotofiniš in spet Peter Sagan

Spet sprint, spet fotofiniš in spet Peter Sagan
18.07.2016 AVTOR: D. Z.
Peter Sagan je dobil sprint v mestu Fabiana Cancellare. Slovak je zgolj za malenkost ugnal Alexandra Kristoffa. Chris Froome je obdržal rumeno majico.

V Švico
16. etapa na dirki po Franciji se je začela v mestu Moirans en Montagne, kolesarji pa so se tokrat podali v Švico. Etapa se je po 209 kilometrih končala v Bernu, sicer domačem mestu Fabiana Cancellare. Etapa ni bila ekstremno zahtevna, vendar pa vseeno razgibana.

Kolesarji so morali premagati en kategoriziran vzpon. Ta je bil na sporedu po 183 kilometrih. Govorimo o vzponu četrte kategorije Cote de Muhleberg. Dolg je bil vsega 1,2 km, povprečen naklon pa znaša 4,8 %. Favoriti za končno zmago so upali, da si bodo lahko končno nekoliko oddahnili, medtem ko so nekateri sprinterji upali, da jim lahko uspe priti v boj za etapno zmago.

Tony Martin in Julian Alaphilippe
A etapa je bila vseeno dovolj zahtevna, da so glavni sprinterji popustili, medtem ko je bila pisana na kožo Petru Saganu. Po dobrih desetih kilometrih dirkanja je prišlo do pobega dneva. V ospredju pa sta se znašla zgolj dva kolesarja. To sta bila Julian Alaphilippe in Tony Martin.

Oba člana Etixx Quick Stepa. Pridružil se jima ni nihče več, tako da sta mladi Francoz in izjemni nemški kronometrist nadaljevala sama. A glavnina ju prav daleč ni pustila. Imela sta nekaj manj kot šest minut prednosti, tako da je bilo jasno, da ubežnikoma ne bo uspelo. Vseeno sta bila izjemno hitra, saj je povprečna hitrost v prvem delu etape znašala več kot 47 km/h.

Rui Costa napadel v zaključku
Prvi je popustil Alaphilippe, potem pa se je dokončno predal tudi Tony Martin. Glavnina ga je ujela kmalu po kategoriziranem vzpon. Do cilja je bilo še 22 kilometrov. Sledili so novi napadi in dva kilometra kasneje je ta napad uspel Ruiju Costi.

Kolesar Lampreja Meride si je privozil 17 sekund naskoka. Glavnina pa ga je ujela dobre štiri kilometre pred ciljem. Ritem so narekovali predvsem člani švicarske ekipe IAM Cycling. Sledil je krajši vzpon po tlakovcih proti Bernu. Tam do pravega napada ni prišlo, je pa v ospredju ostala le še manjša skupina okrog 30 kolesarjev v kateri je bila večina favoritov za skupni vrstni red.

Peter Sagan za malenkost pred Kristoffom
Sledil je kaotičen sprint, saj nihče ni sestavil pravega vlaka. Prvi ga je začel Alejandro Valverde, a Španec ni bil dovolj hiter. Potem pa pravi prikaz moči. Zelo izenačen sprint. Po fotofinišu se je zmage veselil Peter Sagan, ki je le za malenkost ugnal Alexandra Kristoffa.

Tretji je bil Sondre Holst Enger. Sledili so John Degenkolb, Michael Matthews, Fabian Cancellara ... Povprečna hitrost pa je znašala kar 47,14 km/h.Najboljši Slovenec je bil Borut Božič, ki je zasedel 37. mesto. V skupnem seštevku ni sprememb. Froome ostaja v rumeni majici. Pred kolesarji je drugi in obenem zadnji dan počitka. Sledijo alpski vzponi.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ