Spet v boj z uro ...

Spet v boj z uro ...
13.10.2021 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Alex Dowsett bo spet poskušal popraviti rekord v vožnji na eno uro, ki je trenutno v lasti Victorja Campenaertsa. Tokrat na visoki nadmorski višini.

Alex Dowsett je sicer član moštva Israel Start Up Nation, a se je zdaj odločil, da znova poskusi popraviti rekord v vožnji na čas na velodromu. To bo storil 3. novembra. To je sicer načrtoval že za december 2020, a zaradi pandemije projekta ni mogel izpeljati.

Takrat je želel vse skupaj pripraviti na velodromu v Manchestru, zdaj pa se je odločil, za visoko nadmorsko višino. Odšel bo namreč v Mehiko, in sicer na velodrom v Aguascalientesu. Prav tu je Viktor Campenaert leta 2019 postavil še vedno veljavni rekord. V eni uri je namreč prevozil 55,089 km. S tem je podrl rekordno znamko Bradleyja Wigginsa.

Pred Wigginsom pa je imel najboljši rezultat prav Dowsett. "Če se ozrem na rekord, ki sem ga postavil leta 2015, vozili smo dovolj hitro, da smo podrli rekord. Vendar sem na koncu vedel, da imam še nekaj rezerve, kar me je, glede na to, koliko dela smo vložili v vse skupaj kar težilo. Lani mi je načrte prekrižal Covid-19, a želja je ostala. Želim videti, česa sem sposoben," je dejal Dowsett:

"Vem, da je meja zdaj postavljena zelo visoko, a menim, da sem jo sposoben premagati. Največja težava bo nadmorska višina. Tako visoko lahko proizvedeš manj moči, poleg tega pa v tem redkejšem zraku tudi težje dihaš. Vseeno menimo, da bo ta višina prinesla več koristi, kot slabosti." Kam lahko poseže Dowsett? To bomo še videli. Mnogi pa komaj čakajo, da se za tak podvig odloči svetovni prvak v vožnji na čas Filippo Ganna.

Na letošnjih olimpijskih igrah je na sicer hribovitem kronometru ravno tako konkuriral kandidatom za medalje, potem pa je svoje mojstrstvo pokazal na velodromu. Italijan je opravil 30-minutni preizkus. Torej, polovico zahtevanega za uradno priznan rekord. V teh 30 minutah je drvel s povprečno hitrostjo kar 57,5 km/h. prevozil je 115 krogov. Če bi s tako hitrostjo vozil eno uro, potem bi Campenaertsov rekord izboljšal za okrog dva kilometra …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ