Spet vrnitev v Avstralijo

Spet vrnitev v Avstralijo
11.01.2023 AVTOR: DZ, vir: Tour Down Under

World Tour sezona je pred vrati in spet se vse vrača v stare tirnice. Sezona se bo namreč po letu 2020 spet začela v Avstraliji.

Po letu 2020 - takart je zmago tam slavil Richie Porte, ki je medtem že končal kariero - se bo kolesarska sezona na najvišji ravni začela v Avstraliji. Vrača se namreč etapna dirka Santos Tour Down Under. Govorimo o šestdnevni dirki, ki bo predvsem precej bolj raznolika kot so bile zadnje izvedbe. Dirka se bo začela 17. januarja.

Najprej bo na sporedu sploh prvič na tej dirki prolog v Adelajdi. Ta bo ravninski in bo dolg 5,5 km. Kolesarji se bodo s temi kilometri soočili z običajnimi kolesi in ne s tistimi za vožnjo na čas. Dovoljena pa bo uporaba aerodinamične čelade in obročev. S takim uvodom bi si mojstri za vožnjo na čas pred razgibanimi etapami lahko privozili nekaj pomembnih sekund prednosti, saj smo na krajših etapnih dirkah že vajeni, da lahko vsaka sekunda odloča.

Sledila bo prva prava etapa, v kateri bodo morali kolesarji v skoraj 150 kilometrih premagati dobrih dva tisoč metrov nadmorske višine. Govorimo o krožni etapi, v kateri se bodo morali petkrat podati na vzpon Menglers Hill. Ta je dolg 4,5 km, povprečni naklon pa je 3,7-odstoten. Ko bodo kolesarji zadnjič prečkali ta vzpon, bo sledila razgibana vožnja po vrhu, potem pa spust proti cilju. Od vrha do cilja bo okrog deset kilometrov.

Druga etapa bo s skoraj 155 kilometri najdaljša na dirki. Prvi del poteka ob morju in ni pretirano zahteven. V drugem delu etape, potem ko bodo enkrat že prečkali ciljno črto v Victor Harbourju pa bosta dva vzpona. Po 133 kilometrih bodo kolesarji prišli na vrh kratkega, a strmega klanca Nettle Hill. Potem pa še Green Hilla Road. To naj bi bila sprinterska etapa, medtem bo bo tretja zahtevnejša. Kolesarji bodo v 117 kilometrih premagali 2442 metrov nadmorske višine.

Podali pa se bodo na najtežje vzpone v bližini Adelajde. Norton Summit, Checkers Hill in Corkscrew Road. Slednji je dolg 3,6 km, povprečni naklon pa je 6,8-odstoten. Najstrmejši del je 9-odstoten. Po prečkanju vrha bo sleidl samo še šest kilometrov dolg spust do cilja v Campbelltownu. To bo vsekakor pomemben dan v boju za skupni seštevek. Sledila bo etapa v okolici vzpona na Willungo, ki je bil po tradiciji odločilen.

Tokrat bodo kolesarji morali narediti tri kroge - Willunge Hilla ne bo v trasi - z rahlim vzpenjanjem proti cilju. A tu bi lahko imeli glavno besedo sprinterji. Nadvse pomembna bo tudi zadnja, peta etapa. Start bo gostil Unley. Kolesarji se bodo takoj podali na Goro Lofty, potem pa jih čakajo še štirje krogi. Kar petkrat bodo premagali omenjeni vzpon Lofty. Ob zadnjem prečkanju bo na vrhu tudi cilj. Klanec je dolg 2,6 km, povprečni naklon pa je 7,3-odsoten.

Vmes sta dva strmejša odseka, najstrmejši je kar 13,3-odstoten. V vsega 112,5 km dolgi etapi bodo morali kolesarji premagati 3131 metrov nadmorske višine. Trasa je tako dovolj razgibana, da zmagovalec prologa ne bo imel že zagotovljene tudi končne zmage. Na cilju bodo odbitne sekunde. Deset, šest in štiri. Poleg tega bodo tudi leteči cilji ponujali tri, dve in eno odbitno sekundo.

Na startu bo 20 ekip, od tega vseh 18 iz svetovne serije. Seveda so domačini zelo motivirani, poleg tega so odpeljali tudi že državno prvenstvo. V majici prvaka bo tako vozil Luke Plapp, ki je uspel ubraniti ta naslov. Prolog pa bo v majici državnega prvaka odpeljal Jay Vine, ki bi prav lahko napadal visoko mesto v skupnem seštevku.

Na startu bodo tudi Geraint Thomas, Jai Hindley, Chris Froome, Rohan Dennis, Simon Yates, Ben O’Connor, Pello Bilbao, George Bennett, Maximilian Schachmann, Alberto Bettiol, Ethan Hayter … Tu so še sprinterji, ki naj bi imeli tri priložnosti za dokazovanje: Michael Matthews, Caleb Ewan, Bryan Coquard, Phil Bauhaus, Kaden Groves … Letos na startu ne bo nobenega Slovenca, saj bodo sezono vsi začeli pozneje.

Etape:
17.1.2023, prolog: Adelajda-Adelajda, 5,5 km
18.1.2023, 1. etapa: Tanunda-Tanunda, 149,9 km
19.1.2023, 2. etapa: Brighton-Victor Harbor, 154,8 km
20.1.2023, 3. etapa: Norwood-Campbelltown, 116,8 km
21.1.2023, 4. etapa: Port Willunga-Willunga Township, 133,2 km
22.1.2024, 5. etapa: Unley-Mount Lofty, 112,5 km

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ