Špilak drugi na ekstremno zahtevni dirki v Avstriji

Špilak drugi na ekstremno zahtevni dirki v Avstriji
26.08.2017 AVTOR: D. Z.
5500 metrov nadmorske višine. Enodnevna dirka polna prelazov in drugo mesto Simona Špilaka v Avstriji. Zmagal je Roman Kreuziger.

Prav posebno enodnevno dirko so organizirali v Avstriji. Poimenovali so jo Pro Otztaler 5500. Govorimo o prvi izvedbi dirke prve kategorije.

Že dan pred startom je največ pozornosti požel Simon Špilak, ki je bil napovedan kot glavni zvezdnik dirke. Poleg Katjuše Alpecina sta bili na startu še de World Tour ekipi. Bora Hansgrohe in Orica Scott. Dirka je bila posebna predvsem zaradi nadmorske višine. Organizatorji so kolesarje vodili zgolj po izjemno zahtevnih prelazih in skupno so morali v 217 kilometrih premagati kar 5500 metrov nadmorske višine.

Dirka se je začela in končala v Soeldnu. Po startu je sledil spust in potem 17,7 km dolg vzpon na 2020 metrov visoki Kuhtai. Po strmem spustu je sledil še kar 34,6 km dolg vzpon na 1377 metrov visok Brenner. Po krajšem spustu so se kolesarji povzpeli na 2090 metrov visok Jaufenpass. Vzpon je dolg 14,9 km. To pa še ni bilo vse. Sledil je spust in potem kar 28,9 km dolg vzpon Timmelsjoch. Najvišja točka dneva je bila na 2509 metrih nadmorske višine.

Sledil je spust in krajši vzpon na Mautselle, potem pa spust proti cilju na 1377 metrih nadmorske višine. Kmalu po startu je prišlo do pobega, a glavnina je imela vse pod nadzorom. Predvsem pri Orici Scottu so imeli vse niti v svojih rokah. Tudi s pomočjo Rubna Plaze, ki je dolgo bežal. A do odločilnih napadov je prišlo na najtežjem vzponu na timmelsjoch. V prvi skupini so bili trije kolesarji Orice Scotta, sledil pa jim je tudi Simon Špilak.

30 kilometrovp red ciljem je napadel Jan Hirt, njegov poskus je takoj pokril Roman Kreuziger, ki je veljal za enega izmed največjih favoritov za zmago. Simon Špilak ni odgovoril na to pospeševanje, a je s preostalimi hitro ujel priključek. Kreuziger se je potem prelevil v pomočnika in je narekoval ritem, saj je očitno pripravljal teren za mladega Roberta Powerja. Kmalu so v ospredju ostali samo še Simon Špilak, Roman Kreuziger, Giulio Ciccone in Robert Power. Preostali so popustili.

27,2 km pred ciljem oziroma nekaj manj kot štiri kilometre pred vrhom najtežjega vzpona pa sta v boju za zmago ostala samo še Kreuziger in Špilak. Torej kolesarja, ki sta že pred začetkom veljala za favorite za končno zmago. Kreuziger je vseskozi narekoval ritem, Špilak pa je vztrajal v njegovem zavetrju. Vse do 26 kilometrov pred ciljem, ko je Špilak popustil. Kreuziger pa je sam nadaljeval proti še vedno zelo oddaljenem cilju.

V naslednjem kilometru si je privozil dobrih 20 sekund prednosti pred Špilakom in postalo je jasno, da Čeha ne bo mogel nihče več ujeti. Špilak mu je vseskozi sledil, vendar se mu ni mogel približati, medtem ko je Ciccone proti cilju izgubil še več kot pol minute. Kreuziger je dirko po šestih urah 37 minutah in 34 sekundah dobil s prednostjo 43 sekund pred Špilakom in 1:33 pred Cicconejem. Sledili so Power, Zoidl, Hirt, Ficara, Santaromita, Howson, Diaz … Andi Bajc je bil 45.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ