Špilak in Brajkovič med deseterico, Wiggins premočan

Špilak in Brajkovič med deseterico, Wiggins premočan
29.04.2012 AVTOR: D. Z.
Bradley Wiggins si je z zmago v kronometru privozil tudi končno zmago na dirki po Romandiji. Dirko sta med deseterico končala tudi Špilak in Brajkovič.
Wiggins kljub težavam s kolesom
Dirka po Romandiji se je končala s posamičnim kronometrom v Crans Montani. Ta je bil zelo zahteven, jasno pa je bilo, da vodilni Luis Leon Sanchez ob majhnih razlikah med najboljšimi v tej disciplini ne bo mogel zadržati rumene majice. Dobrih 16 kilometrov dolgo preizkušnjo je najhitreje prevozil Bradley Wiggins.

Za progo je potreboval 28 minut in 56 sekund, čeprav je vmes imel tudi težave s kolesom. Samo sedem desetink sekunde slabši čas je imel komaj 23-letni Američan Andrew Talansky. Wigginsov klubski kolega Richie Porte je bil s 16 sekundami zaostanka tretji. Sledijo še Rui Costa, Roman Kreuziger, Sylvester Szmyd, Michael Rogers, Thibaut Pinot, Thomas De Gendt. Deseto mesto je s 54 sekundami zaostanka osvojil Jani Brajkovič, s šest sekund počasnejšim časom pa je enajsto mesto pripadlo Simonu Špilaku.

Dirko med deseterico končala oba Slovenca
Wiggins je v skupnem seštevku drugega Talanskyja ugnal za 12 sekund, tretjega Costo pa za 36 sekund. Četrto in peto mesto je pripadlo Wigginsovoma klubskima kolegoma Porteu in Rogersu. Simon Špilak je z zaostankom minute in 13 sekund dirko končal na osmem mestu, sekundo počasnejši in mesto slabši pa je bil Jani Brajkovič. Vodilni pred kronometrom Sanchez je dirko končal na desetem mestu.

Moštvo Sky je tako spet dokazalo, da ima v svojih vrstah nekaj izvrstnih kolesarjev, ki bodo letos priprave povsem podredili Wigginsovemu poskusu, da dobi Tour de France. »Ves teden so bili neverjetni. Ni pomembno, kako močan si kot posameznik. Brez teh fantov, danes ne bi bil na tem mestu. Ko ti pomaga tudi svetovni prvak, potem veš, da si v močni ekipi,« je dejal Wiggins, ki je s tem meril na Marka Cavendisha, ki je v zadnjih dneh velikokrat na čelu glavnine narekoval tempo.

Gabrovski presenetil kolesarje najboljših ekip
Končala se je tudi etapna dirka po Turčiji. Zmagovalca zadnje, osme etape, ki so jo organizatorji speljali v Carigradu, je odločil ciljni sprint glavnine. Dobil ga je Theo Bos, ki se je tako veselil še druge etapne zmage na letošnji dirki. Drugo mesto je zasedel Andrew Fenn, tretje pa Stefan Van Dijk.

Skupni zmagovalec je postal Bolgar v dresu domače ekipe Konya Ivailo Gabrovski. Za več kot minuto in pol je premagal Aleksandra Dajčenka, tretji je bil Danail Andonov Petrov. Na dirki sta nastopala tudi dva Slovenca. Andi Bajc (Salcano) je dirko končal na 33. mestu, Blaž Jarc (Team NetApp) pa je bil 43.

foto: sirotti
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ