Špilak in Novak bežala ... končna zmaga Teunsu

Špilak in Novak bežala ... končna zmaga Teunsu
04.08.2017 AVTOR: D. Z.
Poljska. Domen Novak in Simon Špilak v pobegu dneva. Zadnjo etapo je dobil Wout Poels, dirko pa Dylan Teuns.

Zadnja etapa na dirki po Poljski je bila kljub zgolj 132 kilometrov najtežja. Govorimo o sedmi preizkušnji s startom in ciljem v Bukowini Tatrzanski.

Kolesarji so morali premagati šest vzponov prve kategorije, potem pa še ciljni klanec. Etapa, ki pravega počitka ni dopuščala. Takoj po startu je prišlo do številnih poskusov pobega in po prvem gorskem cilju po dobrih 10 kilometrih se je v ospredju izoblikovala skupina 13 ubežnikov. Med temi sta bila tudi tudi Simon Špilak (Katjuša Alpecin) in Domen Novak (Bahrain Merida).

Pridružili pa so se jima še Peter Sagan (Bora Hansgrohe), Petr Vakoč (Quick-Step Floors), Robert Power, Ruben Plaza, Rory Sutherland (oba Orica-Scott), Dayer Quintana (Movistar), Diego Rosa (Sky), Daan Olivier (Team LottoNL-Jumbo), Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Drapac), Niko Denz (AG2R La Mondiale) in Paweł Cieslik (poljska reprezentanca). Ubežniki so si privozili dobri dve minuti in pol prednosti, medtem ko je v ozadju večji del lova padel na kolesarje moštva BMC, ki so branili vodstvo v skupnem seštevku Dylana Teunsa.

Pri lovu so jim pomagali še člani UAE Team Emirates. 35 kilometrov pred ciljem je razlika znašala še vsega eno minuto. V ospredju je napadel svetovni prvak Sagan, sledil pa mu je lahko le Plaza. Hitro sta si privozila manjšo prednost pred ostalimi ubežniki. Plaza Saganu ni mogel več slediti, Slovaku pa se je pridružil Rosa, medtem ko je vse manjša glavnina preostale ubežnike ujela. Zadnji kategoriziran vzpon dneva sta ubežnika uspela premagati pred skupino z najboljšimi, kjer se je vnel pravi boj.

Rafal Majka je bil pod vrhom nadvse aktiven, a vedno mu je znal odgovriti Wout Poels. Sledil je še krajši klanec, kjer so se zvrstili novi napadi. Poels je bil tokrat najmočnejši in je hitro ujel klubskega kolego Roso. Pridružil se jima je še Haig, medtem ko je Sagan počakal Majko. Sagan je klubskemu kolegu in domačemu adutu pomagal priti spet v igro za končno zmago. A kmalu za njimi je vodilno trojico ujel tudi vodilni v skupnem seštevku Teuns.

Tik pred začetkom zaključnega vzpona je Sagan spet napadel in je tako celo prvi začel ciljni klanec. Iz ozadja pa so se zvrstili številni napadi. Oomen, Pozzovivo, Haig … Dobra dva kilometra pred ciljem je spet poskusil Majka, sledila pa sta mu lahko le Poels in Teuns. Pravega sodelovanja med njimi pa ni bilo in iz ozadja so nekateri ujeli stik in se tako vrnili v boj za zmago. Sledil je dolg sprint v klanec. Adam Yates ga je začel prvi, a največ moči je imel Wout Poels, ki se je lahko veselil zmage. Drugi je bil Yates, tretji pa Majka, ki je tako dobil štiri sekunde odbitka.

V času zmagovalca sta ciljno črto prečkala še Kelderman in Teuns. Sledili so še Pozzovivo, Oomen, Haig, Van Garderen, Costa, Muhlberger, Eiking, Nibali, Zakarin, Sanchez … Sledilo je čakanje na končni vrstni red. 25-letni Teuns je uspel ubraniti prvo mesto. Majka se mu je namreč približal na vsega dve sekundi. Na tretjem mestu je dirko končal Wout Poels. Sledijo pa Kelderman, Yates, Pozzovivo, Oomen, Haig, Nibali, Costa, Zakarin, Jungels, Eiking, Izagirre in De Clercq. Najboljši Slovenec Simon Špilak je dirko končal na 51. mestu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ