Špilak in Roglič napadala ... Albasini do zmage

Špilak in Roglič napadala ... Albasini do zmage
26.04.2017 AVTOR: D. Z.
Simon Špilak in Primož Roglič sta bila nadvse aktivna v 1. etapi dirke po Romandiji. Roglič 4. v skupnem seštevku. Etapo dobil Michael Albasini.

Po prologu je bila na dirki po Romandiji že prva etapa nadvse zahtevna. Aigle je gostil start, cilj pa je bil na Champeryju. Etapa je bila dolga 173 kilometrov. Kolesarji so morali premagati pet kategoriziranih vzponov.

Najprej dva tretje kategorije. Sledil je prvi težji prelaz prve kategorije na 1035 metrov visoki Vex. Po spustu in daljšem ravninskem odseku so morali kolesarji premagati še tretji vzpon tretje kategorije na La Rasse. Sledil je spust in še zaključni klanec, kjer smo pričakovali boje med najboljšimi. Govorimo o vzponu prve kategorije s ciljem na 1033 metrih nadmorske višine. Vzpon je bil dolg dobrih štirinajst kilometrov. Dež in mraz sta dirkanje še dodatno otežila.

V rumeni majici pa je etapo začel Fabio Felline, tako da so odgovornost pri narekovanju ritma prevzeli člani moštva Trek Segafredo. A ta ritem ni bil ravno hiter, tako da je takoj prišlo tudi do pobega. Ubežno skupino so sestavljali Sander Arm ée (Lotto Soudal), Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert), Marcus Burghardt (Bora-Hansgrohe), Matvej Mamikin (Katjuša Alpecin), Oliveiro Troia (UAE Team Emirates) in Mekseb Debesay (Dimension Data).

Ubežniki so si privozili več kot sedem minut prednosti in to prednost so uspeli zadržati tudi do vrha prvega vzpona prve kategorije. 50 kilometrov pred ciljem so se na čelo glavnine postavili člani moštva LottoNL Jumbo, ki so tako v naslednjih desetih kilometrih zaostanek zmanjšali za dve minuti. Kasneje so se jim v ospredju pridružili člani Skyja in BMC. Dež se je še stopnjeval in dobrih sedem kilometrov pred ciljem je glavnina ujela še preostala ubežnika Armeeja in Mamikina.

Robert Gesink je bil še posebno aktiven in je ob napadu celo naredil manjšo razliko. Nekateri kolesarji so sledili, vendar pa do selekcije ni prišlo. Tudi Roman Kreuziger ni bil uspešen. Van Garderen je bil nadvse aktiven, v skupinici, ki se je izoblikovala za njim je bil tudi Primož Roglič, vendar pa je tudi večja skupina bila dovolj hitra. Dobra dva kilometra pred ciljem pa je prvič napadel Roglič. Sledil je napad Simona Špilaka. A nihče ni uspel narediti večje razlike.

Kljub napadom se je na koncu za zmago borila skupina dobrih 50 kolesarjev. Sprint pa je dobil Michael Albasini. Diego Ulissi je bil drugi, tretji pa Jesus Herrada. Roglič je bil 27., Špilak 43. Janija Brajkoviča in Kristijana Korena ni bilo v prvi skupini. Felline je obdržal rumeno majic in ima osem sekund prednosti pred Schachmannom. Herrada je tretji, Roglič pa se je povzpel na četrto mesto in za Italijanom zaostaja za devet sekund. Špilak je 26., Brajkovič 72., Koren pa 85.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ