Špilak izvrsten peti v kraljevski etapi

Špilak izvrsten peti v kraljevski etapi
08.03.2012 AVTOR: D. Z.
Simon Špilak se je izkazal tudi v peti, kraljevski etapi na dirki Pariz-Nica. Tokrat je bil peti in je napredoval tudi na peto mesto v skupnem seštevku. Etapo je dobil Westra, Wiggins ostaja v vodstvu.

Peta etapa je veljala za najtežjo in zato so jo organizatorji upravičeno označili za kraljevsko. Večji del dirke je bežala skupina štirih kolesarjev. To so bili Le Lay, Veuchelen, Clarke in Arashiro. Sicer so si privozili več kot sedem minut prednosti, a jih je glavnina še v pravem času ujela. Zasluge za to so imeli predvsem kolesarji Movistarja, ki so tako pomagali svojemu adutu v zeleni majici Alejandru Valverdeju.

Tako je bilo jasno, da bo zmagovalca določil šele zaključni vzpon v mestece Mende. Tam se je vnel pravi boj. Narekovanje tempa je prevzel Richie Porte, ki je branil rumeno majico Bradleyja Wigginsa. Porte je izničil večino napadov. Poskusil je mladi Jeannesson, a ni bil dovolj močan. Odločilen napad pa je uspel Lieuweju Westri. Kolesar Vacansoleila je bil izjemno močan in je minimalno prednost uspel zadržati vse do cilja.

Westra takoj za Wigginsom
Na koncu se je zmage lahko veselil še pred prečkanjem ciljne črte, kar mu je v boju za prvo mesto celo odvzelo nekaj sekund. Westra se je namreč prebil na drugo mesto in zdaj za prvim zaostaja zgolj za šest sekund. V zadnjem kilometru je v ozadju na čeli tempo narekoval kar Wiggins sam, ki je dobro vedel, da lahko izgubil rumeno majico. Na koncu jo je vendarle lahko ubranil, čeprav ga je v sprintu pričakovano premagal Alejandro Valverde. Četrto mesto v etapi je pripadlo Leviju Leipheimerju.

Špilak z najboljšimi
A z vsemi najboljšimi se je spet vozil tudi Simon Špilak. Vseskozi jim je sledil, bil pa je dovolj močan, da je »preživel« tudi najhujšo selekcijo v samem zaključku dirke. Etapo je končal v istem času kot drugi Valverde, ciljno črto pa prečkal na izjemnem petem mestu. Peti je tudi v skupnem seštevku, za Wigginsom pa zaostaja za 37 sekund. Janija Brajkoviča, popustil je na začetku zadnjega vzpona, in Grege Boleta ni bilo v ospredju.

Božič osmi v Italiji
Odličen dan slovenskih kolesarjev je nadaljeval tudi Borut Božič, ki skupaj s Kristjanom Korenom nastopa na etapni dirki Svetovnega koledarja Tirreno-Adriatico. Po sredinem ekipnem kronometru je kolesarje pričakala kar 230 kilometrov dolga etapa, v kateri pa se, pričakovano, ni vnel boj za skupno zmago. Ta je bil namreč pisana na kožo sprinterjem, ki jih je na tej dirki ogromno.

Tako lahko rečemo, da so se udarili zares eni izmed najboljših sprinterjev. Etapo sta sicer zaznamovala ubežnika Pirazzi in Caccia, vendar ju je dobrih 20 kilometrov pred ciljem ujela in tako so se ekipe že začele pripravljati na zaključni sprint. Zaradi hudega padca tik pred sprintom se je v boj za zmago podalo zgolj okrog 50 kolesarjev, kjer pa je bil najhitrejši svetovni prvak Mark Cavendish.

Britanec je v hudem boju premagal trikratnega svetovnega prvaka Oscarja Freireja. Tretji je bil Tyler Farrar. Četrti Peter Sagan. Odlično osmo mesto pa je po več kot šestih urah in pol dirkanja zasedel sprinter Astane Borut Božič. Koren je etapo končal na 53. mestu. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Vodstvo je zadržal Matthew Goss, ki vodi pred Stuartom O'Gradyjem in Sebastienom Langeveldom. Mark Cavendish se je povzpel na peto mesto. Božič je s pol minute zaostanka 20., Kristjan Koren pa 89.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ