Špilak peti, Roglič 10. in izjemni Quintana

Špilak peti, Roglič 10. in izjemni Quintana
11.03.2017 AVTOR: D. Z.
Izjemna etapa na dirki Tirreno-Adriatico. Ciljni vzpon. Zmagovalec Nairo Quintana. Simon Špilak vse do konca v igri za zmago. Na koncu peti. Primož Roglič 10. Marko Kump v pobegu dneva.

Na dirki Tirreno-Adriatico je bila na sporedu kraljevska, 171 kilometrov dolga etapa. Kolesarji so se soočili s tremi kategoriziranimi gorskimi cilji, tudi z zaključnim na Terminillo.

Vse skupaj se je začelo v Montaltu di Castru. Po 57 kilometrih so kolesarji prišli na vrh 777 metrov visokega vzpona La Colonnetta. Po 127 prevoženih kilometrih pa je bil vrh 842 metrov visokega vzpona Pie di Morra. Po 155 kilometrih dirkanja pa so kolesarji prišli ob vznožje zaključnega vzpona na 1675 metrov visoki Terminillo.

V modri majici vodilnega v skupnem seštevku je kolesaril Rohan Dennis, a jasno je bilo, da je to dan za hribolazce in to so tudi dokazali. Na Treminillo so se kolesarji na dirki Tirreno-Adriatico zadnjič podali leta 2015 in takrat je bil najboljši Nairo Quintana. Etapo je zaznamovala šesterica ubežnikov. Med njimi je bil tudi Marko Kump (UAE Team Emirates). Pridružili pa so se mu še Davide Ballerini (Androni Giacattoli), Mirco Maestri (Bardiani CSF), Alan Marangoni (Nippo Vini Fantini), Matvey Mamykin (Katjuša) in Romain Gioux (Novo Nordisk).

Skupina si je privozila že več kot deset minut in pol prednosti, vendar pa večjih možnosti za uspeh ubežniki vseeno niso imeli. Nenazadnje je bil zadnji vzpon dolg kar 16 km, povprečni naklon pa je znašal 7,3 %. Po prvi polovici dirkanja pa je glavnina pričela zmanjševati razliko. Pri lovu je sodelovalo več ekip, tudi LottoNL Jumbo Primoža Rogliča. Kump je glavnino počakal 20 km pred ciljem, ko sta v ospredju ostala samo še dva kolesarja. Mamikin in Ballerini.

Mamikin je kasneje padel, Ballerinija pa je glavnina ujela 13 km pred ciljem. Takrat se je začelo pravo dirkanje za etapno zmago. Hitro je napadel tudi Simon Špilak, pridružili pa so se mu Castroviejo, Kreuziger, Lammertink in Kwiatkowsk. Do cilja je bilo še deset kilometrov. Dobri pet kilometrov pred ciljem je Špilak znova napadel, slediti pa mu ni mogel nihče več. Prednost pred skupino okrog 20 kolesarjev pa je znašala dobrih 40 sekund.

V tej skupini je bil tudi Primož Roglič, zelo aktiven pa je bil tudi Tom Dumoulin. Tri kilometre pred ciljem je imel Špilak še 15 sekund prendosti, 2,6 km pred ciljem pa se je v lov za njim podal Nairo Quintana. Kolumbijec je Špilaka ujel 1,5 km pred ciljem in ga tudi hitro prehitel. Špilaka so potem prehiteli še Thomas, Yates in Uran. Quintana se je spet veselil zmage na tem vzponu. 18 sekund za njim je ciljno črto prečkal Geraint Thomas.

Tretji Adam Yates je zaostal za 24 sekund. Sledil je Rigoberto Uran. Simon Špilak je bil z 29 sekundami zaostanka peti. Odlično se je vozil tudi Primož Roglič, ki je etapo končal na desetem mestu. Zaostal je za 51 sekund. Quintana je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Adam Yates je drugi, tretji pa Thibaut Pinot. Med deseterico, natančneje na sedmem mestu, je tudi Primož Roglič, ki zaostaja za minuto in 19 sekund.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ