Špilak v Španiji med deset, Tratnik četrti v Belgiji

Špilak v Španiji med deset, Tratnik četrti v Belgiji
08.04.2012 AVTOR: D. Z.
Simon Špilak je dirko po Baskiji končal na desetem mestu. Zmagal je Samuel Sanchez. Jan Tratnik je na dirki po Flandriji, ki šteje za Pokal narodov v kategoriji U23 zasedel četrto mesto.

Špilak med deseterico
S posamičnim 19 kilometrov dolgim kronometrom v mestecu Onati se je končala šestdnevna in že 52. dirka po Baskiji. Ta šteje med dirke Svetovnega koledarja in Simonu Špilaku se je spet uspelo uvrstiti med dobitnike teh točk. Tehnično zahtveno progo je s časom 28 minut in 48 sekund najhitreje odpeljal Samuel Sanchez. Šest sekund slabši čas je postavil Bauke Mollema, tretji pa je bil aktualni svetovni prvak v tej disciplini Tony Martin.

Do te etape vodilni v skupnem seštevku in zmagovalec zadnjih dveh etap Joaquin Rodriguez je bil šesto. Za Sanchezom je zaostal za 21 sekund. Simon Špilak je postavil 16. čas, za Sanchezom pa je zaostal za 47. sekund. To je bilo dovolj, da se je v skupnem seštevku povzpel na deseto mesto, za zmagovalcem pa je zaostal za minuto in 29 sekund.

Sanchezu boj z Rodriguezom
Boj za končno zmago sta bila Sanchez in Rodriguez. Oba sta presenetljivo dobro opravil zadjno preizkušnjo. Na koncu pa se je prestižne zmage lahko razveselil Samuel Sanchez. Rodriguez je z 12 sekundami zaostanka dirko končal na drugem mestu.

Pohvali pa se lahko - tako kot Sanchez - z dvema etapnima zmagama. Tretji je bil Bauke Mollema. Sledijo še Damiano Cunego, Tony Martin, Lars Petter Nordhaug ... Hrvat Robert Kišerlovski je s tretjega mesta pred kronometrom padel na končno 11.

Mlajši člani na dirki po Flandriji
Začele so se tudi dirke za Pokal narodov v kategoriji do 23 let. Prva dirka v tej kategoriji je bila dirka po Flandriji. Med 25 izbranimi vrstami je nastopila tudi slovenska reprezentanca, v kateri je v tej sezoni kar nekaj izjemno nadarjenih kolesarjev. Slovenska reprezentanca je štela šest kolesarjev.

Start in cilj preizkušnje je bil v mestecu Ourenaarde, dirka pa je bila dolga 171 kilometrov. Kolesarji so morali prevoziti kar 16 zahtevnih vzponov. Na koncu se je po samostojnem pobegu zmage veselil domačin Kenneth Van Bilsen, ki je progo premagal v štirih urah, 25 minutah in 56 sekundah.

Tratnik četrti, Polanc v prvi skupini
Drugo mesto je osovjil njegov reprezentančni kolega Sean De Bie, ki je zaostal za 11 sekund. Tretji je bil Italijan Kristian Sbaragli, odlično četrto mesto pa je pripadlo Janu Tratniku. Slovenija se je tako spet uspešno borila s kolesarskimi velesilami, saj so za Janom zaostali Francoz Daniel Maxime, Italijan Testi, Šved Ahlstrand ... Jan Polanc je dirko končal v isti skupini kot Tratnik. Zasedel pa je 17. mesto.

Do cilja je prišel še Jure Bitenc, medtem ko so Klemen Štimulak, Pavel Gorenc in Andrej Rajšp odstopili. Kolesarje, ki bodo nastopali v Pokalu narodov čaka zelo naporen april. Najprej dve enodnevni dirki - Cote Picardie in ZLM Tour. Sledila bo etapna dirka v Toskani, konec maja pa še etapna dirka v Kanadi. Zaključek sezone v tem pokalu bo, tako kot ponavadi, predstavljala prestižna etapna preizkušnja v Franciji. Tour de l'Avenir bo na sporedu konec avgusta.

foto: http://www.katushateam.com >

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ