Špilak z najboljšimi, Brajkovič odstopil

Špilak z najboljšimi, Brajkovič odstopil
05.04.2012 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Baskiji je za kolesarji zelo zahtevna četrta etapa, ki jo je dobil Joaquin Rodriguez, ki je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Simon Špilak je bil deveti.

Vse se je odločilo na zaključnem vzponu
Četrta etapa na 52. dirki po Baskiji je bila dolga dobrih 150 kilometrov, kolesarji pa so morali prevoziti tudi pet kategoriziranih vzponov. Večji del dirke je bežala šesterica kolesarjev, ki pa je bila ujeta samo slabih pet kilometrov pred ciljem. Zaslužni za to so bili predvsem kolesarji ruske Katjuše, ki so v svojih vrstah imeli dva aduta - Simona Špilaka in Joaquima Rodrigueza.

Sledil je zaključni vzpon, ki se je izkazal sicer za kratkega, vendar zelo zahtevnega. Slaba dva kilometra pred ciljem je napad prvi sprožil Maxime Monfort, vendar je na njegov napad znal odgovoriti prav naš predstavnik Špilak. A to ni bilo dovolj, saj so ju tudi preostali zasledovalci ujeli. Do odločilne poteze je prišlo, ko so kolesarji prevozili znak za zadnji kilometer.

Rodriguez odgovoril na napad Poelsa
Najprej je potegnil mladi Poels, na napad pa je z izjemnim pospeševanjem odgovoril prej omenjeni Rodriguez, ki je v samostojni vožnji vztrajal vse do cilja in se veselil zaslužene zmage. Poels je povsem popustil, do te etape vodilni Samuel Sanchez pa je etapo končal na drugem mestu.

Za zmagovalcem je zaostal za devet sekund, kar je bilo dovolj, da je Rodriguez prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Tri sekunde za Sanchezom je etapo končal Sergio Luis Henao., medtem ko je bil četrti Robert Kišerlovski. Simon Špilak je z zaostankom 17 sekund etapo končal na devetem mestu.

Rodriguez prevzel tudi vodstvo
V skupnem seštevku ima zdaj Rodriguez devet sekund prednosti pred Sanchezom in 21 pred Christopherjem Hornerjem. Kišerlovski ima 24 sekund zaostanka in je četrti, peti pa je Henao. Simon Špilak je z zaostankom 29 sekund 11., vendar ostaja v boju za najvišja mesta, saj sta do konca dirke samo še dve etapi. Jutrišnja, ki bo dolga 140 kilometrov in 19 kilometrov dolg posamični kronometer.

Odstop Brajkoviča
V cilju četrte etape pa nismo videli Janija Brajkoviča. Kolesar Astane je namreč odstopil, saj še vedno čuti posledice padca v prvi etapi, ko se je na tleh znašel samo dva kilometra do cilja. "Zame je dirka po Baskiji končana. Padec v prvi etapi je pustil nekaj poškodb, ki jih je treba pozdraviti. Sezona 2012 se zame ni začela najbolje," je na tviterju zapisal 28-letni Brajkovič, ki se v tej sezoni lahko pohvali z zmago v tretji etapi na dirki po Kataloniji.

foto: sirotti

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ