Spomin: Fuglsangov podvig (VIDEO)

Spomin: Fuglsangov podvig (VIDEO)
26.04.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Liege-Bastogne-Liege oziroma La Doyenne. Stara gospa. Klasika, ki si je prislužila številne vzdevke. Na sporedu bi morala biti danes. Tu je spomin na lansko leto.

Danes bi morali izpeljati že 106. dirko Liege-Bastogne-Liege. Veliko ardensko klasiko, ki se ponaša z izjemno zgodovino. Prvič so jo organizirali že leta 1892. Takrat je bil najboljši Leon Housa. Največ zmag ima Eddy Merckx. Kar petkrat je bil najboljši. Alejandro Valverde, ki je včeraj praznoval 40. rojstni dan jih je zbral štiri. Zadnji zmagovalec pa je Jakob Fuglsang.

In prav lanski dirki je namenjen ta spomin. Kolesarji so morali v dežju premagati 256 razgibanih kilometrov. Lani so traso spremenili. Predvsem zaključek. Ans - predtem je do cilja vodil rahel vzpon - ni več gostil zaključka. Dirko so speljali v samo mesto Liege. Zato je bil zaključek tudi nekoliko lažji in je večjemu številu kolesarjev ponujal priložnost za uspeh.

Poleg tega je za dodatno težavo skrbel še dež. Takoj po startu je prišlo do pobega dneva. Ko si je skupina osmih ubežnikov privozila skoraj 11 minut prednosti, pa so se v lov za njimi podali člani Deceuninck Quick Stepa in Lotto Soudala. Ritem je bil vse hitrejši in 110 kilometrov pred ciljem je v glavnini vztrajalo vsega 80 kolesarjev. Odlično je kolesaril tudi Tadej Pogačar, medtem ko je moral odstopiti svetovni prvak in eden izmed največjih favoritov Alejandro Valverde.

Na Cote de Haute Levee je prišlo do napada nekaterih vidnejših imen: Van Avermaet, Nibali, Gilbert … Sledili so novi napadi, vse pa se je umirilo na znamenitem vzponu La Redoute. Tudi na vzponu Cote de la Roche aux Faucons so si sledili napadi, a so bili predsvem kolesarji Astane dovolj močni, da so vse poskuse nevtralizirali. Vse do napada Jakoba Fuglsanga.

Sledila sta mu Michael Woods in Davide Formolo. Fuglsang je znova pospešil in ostal sam v ospredju, za njim pa se je izoblikovala skupina: Nibali, Yates, Landa, Schachmann in Teuns. Na zadnjem spustu je Fuglsang skorajda padel in po cilju priznal: "Tisto je bil zares strašen trenutek. Vendar pa mi je to dalo dodaten adrenalin za zaključek."

Do cilja ga tudi na ravninskih zadnjih štirih kilometrih nihče več ni mogel ujeti. Danec se je po izjemnem prvem delu sezone veselil prestižne zmage. Bil je že tretji na dirki Amstel Gold Race, pa drugi na Valonski puščici. Na stopničkah je končal tudi na dirki Strade Bianche. Po več kot šestih urah in pol dirkanja je član Astane za 27 sekund ugnal Davideja Formola in za 57 sekund Maximiliana Schachmanna.

Oba sta bila člana moštva Bora Hansgrohe. Sledili so še Yates, Woods, Gaudu, Landa, Nibali, Teuns in Poels. Tim Wellens je dobil boj skupinice za 11. mesto. Ta skupina je zaostala za 1:29. In v tej skupini je bil tudi Tadej Pogačar. Bil je 18. Matej Mohorič je zasedel 36. mesto, Luka Pibernik 97., Grega Bole pa je odstopil.


Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ