Spomin: Gilbertov podvig na tlakovcih (VIDEO)

Spomin: Gilbertov podvig na tlakovcih (VIDEO)
12.04.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Danes bi moral biti dan velike klasike Pariz-Roubaix. Dirke prvič po drugi svetovni vojni ni, zato je tu video spomin na lansko zmagoslavje Philippa Gilberta.

Lani smo spremljali že 117. dirko Pariz-Roubaix, ki se je skozi leta razvila v eno izmed največjih enodnevnih klasik. Posebna dirka, polna tlakovcev. Lani so morali kolesarji premagati skupaj kar 54,5 km tlakovanih odsekov. Teh odsekov je bilo 29.

Na startu 257 kilometrov dolge dirke so bili tudi Luka Mezgec, Kristijan Koren, Matej Mohorič in Jan Tratnik. Zmago je branil Slovak Peter Sagan, veliko pozornosti pa je, tako kot vsako leto, požela ekipa Deceuninck Quick Step, ki je že pregovorno dobra na takih preizkušnjah. Kmalu po startu smo bili priča številnim napadom, prvi tlakovani odsek pa je v ospredju začela skupina, v kateri sta bila tudi Yves Lampaert in Nils Politt.

Kmalu se je v ospredju izoblikovala skupina 20 kolesarjev in v glavnini je zavladala panika. V lov so se podale ekipe Bahrain Merida, Bora Hansgrohe in Sky. Matej Mohorič je padel pred vstopom v znameniti Arenberški gozd. Tam je glavnina razpadla na dva dela. Mnogi so ostali v ozadju. Tudi Sagan, Kristoff, Naesen, Benoot … Pred 14. odsekom, dobrih 60 kilometrov pred ciljem je v ospredju napadel Politt.

Pridružila sta se mu še Philippe Gilbert in Rudiger Selig. Tudi iz ozadja so se poskušali priključiti ubežnikom. Nevarnost so zaslutili tudi največji favoriti in po 12. odseku smo v ospredju imeli naslednje kolesarje: Sagan, Van Aert, Lampaet, Gilbert, Vanmarcke in Politt. Obetal se je napet zaključek, medtem ko so bili preostali že izločeni iz boja za zmago. 23 kilometrov pred ciljem je pospešil Gilbert. Sledil je še Carrefour de l’Arbre, odsek označen s petimi zvezdicami.

Lampaert in Gilberta sta izmenično napadala, saj sta želela izkoristiti številčno premoč. Sagan je odgovoril na vse napade. Potem pa je 14 kilometrov pred ciljem napadel Nemec Politt. Vsi so bili že krepko utrujeni in ujeti ga je uspel samo še Gilbert. Lampaert mu je ščitil hrbet in v lovu je še zadnje moči porabil tudi povsem izčrpani Sagan. Vanmarcke je zaradi težav s kolesom zaostal, že prej je izpadel iz igre utrujeni Van Aert, ki je že v Arenbergu padel.

Lampaert je imel dovolj moči, da se je kasneje sam podal v lov za vodilnima in tako je bil Gilbert v ospredju v taktični prednosti, saj mu ni bilo več treba sodelovati pri narekovanju ritma. Sledil je sprint dvojice na velodromu v Roubaixu. Prepričljivo ga je dobil Gilbert. Politt je bil drugi, tretji pa Lampaert, ki je zaostal za 13 sekund. Sledili so Vanmarcke, Sagan in Senechal, ki je dobil boj skupine osmih kolesarjev za sedmo mesto. Najboljši Slovenec je bil Kristijan Koren na 30. mestu.

Gilbert je tako dobil še četrtega od petih "spomenikov" velikih klasik. Manjka mu samo še Milano-Sanremo. "Dolgih pobegov me ni strah. Pogosto so mi prinesli uspeh. Sodeloval sem s Polittom, ki je ravno tako zelo pogumen kolesar. Z njim je bilo idealno. V zaključku sva vozila na polno in na koncu je zmagal najmočnejši. To sem bil jaz," je dejal Gilbert.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ