Spor v španski reprezentanci

Spor v španski reprezentanci
24.09.2012 AVTOR: D. Z.
Med favorite za naslov svetovnega prvaka v elitni kategoriji so spadali tudi Španci, ki so se morali na koncu zadovoljiti s tretjim mestom Alejandra Valverdeja. A v tej ekipi vse le ni tako rožnato ?
Joaquim Rodriguez, Alejandro Valverde, Alberto Contador, Daniel Moreno, Juan Antonio Flecha, Samuel Sanchez, Jonathan Castroviejo in Pablo Lastras. Zvezdnikov v zgolj eni reprezentanci je ogromno in čeprav se na prvi pogled zdi, da se zvezdniki znajo podrediti skupnemu cilju, je po koncu svetovnega prvenstva očitno zavrelo.

»Nobenega reprezentančnega kolega ni bilo ob meni. Predtem smo se dogovorili, da bodo v zadnjem krogu delali zame. Nismo dobro dirkali, « je po cilju ogorčeno dejal trikratni svetovni prvak Oscar Freire Gomez. Slednji si je želel osvojiti še četrti naslov, v nasprotnem primeru je napovedal, da se bo poslovil od profesionalnega kolesarstva. Dirko pa je končal na desetem mestu.

»Ostali smo brez idej. Morali bi izničiti napade. Dogovorili smo se, da tudi če kdo na zadnji klanec napade, da ostanejo ob meni in ubežnike ujamemo do cilja, « je še dejal Freire. Na zadnjem vzponu, torej na Caubergu pa je najprej napadel Vincenzo Nibali, potem pa je sledil izjemen skok Philippa Gilberta, ki je bil preprosto premočan.

»Ko je napadel Gilbert, nekateri kolegi niso več mogli, preostali pa niso hoteli. Valverde bi me moral počakati. Sicer je šel dobro, vendar je bil sam. Mislim, da sem naredil vse tako kot je treba, « je še dodal Freire, ki je poudaril, da je jezen predvsem zato, ker se v reprezentanci niso držali dogovora, obenem pa je pohvalil zgolj požrtvovalnega Samuela Sancheza: »Če ne bi mogel slediti prvi skupini, potem bi te poteze bile razumljive in bi bil tudi sam kriv. Vendar je bil Valverde tisti, ki bi moral biti ob meni. Zato sem razočaran, saj bi lahko zmagal. «

Valverde odgovarja
Valverde se je na očitke seveda odzval in priznal, da so se pred dirko sicer dogovorili, da bodo pomagali Freireju, vendar je vse spremenil izjemni Gilbert: »Videl sem, da si je privozil večjo prednost in na ta napad sem odgovoril. Da smo Freireja pustili samega? Gilbert je bil daleč spredaj in tudi, če bi takoj začeli z lovom, ga ne bi več ujeli. Če ne bi okleval, bi lahko šel z Gilbertom. Moral bi takoj slediti njegovemu napadu. «

Valverde je še dodal, da če bi ostal ob Freireju, tako kot je bilo sicer dogovorjeno, da Španija ne bi dobili niti medalje. Tako pa si je bronasto privozil prav Valverde. »Naredil sem prav, da sem šel za Gilbertom, Hagnom in Kolobnjevom, ki so napadli. Prekleto. Osvojil sem bronasto medaljo, lahko bi bila zlata. Veseli moramo biti, da smo Španiji privozili medaljo. To šteje, « je še dejal Valverde.

vir: cyclingnews.com
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ