Spoznajte Tri Kralje

Spoznajte Tri Kralje
17.06.2014 AVTOR: D. Z.
Vzpon na Tri Kralje je med slovenskimi kolesarji v zadnjih dneh zelo priljubljen. Nenazadnje bo to odločilni vzpon letošnje dirke po Sloveniji.

Presentljiva izbira vzpona
Direktor 21. dirke po Sloveniji Bogdan Fink je že na predstavitvi trase letošnje štiridnevne preizkušnje poudaril, da imamo v Sloveniji dovolj lepih cest in klancev, tako da ni treba, da kolesarje vozijo vedno po istih cestah.

In tako nas je pričakalo presenečenje v kraljevski sobotni etapi. Dirka po Sloveniji se bo začela 19. junija, najtežja preizkušnja pa bo na sporedu 21. junija. Začela se bo v Rogaški Slatini in po kar 192 kilometrih končala na Treh Kraljih. Kolesarji pa opozarjajo predvsem na zahtevno celotno etapo, ne zgolj na zaključni vzpon.

Več kot pol ure vzpenjanja
»Klanec je zelo težek. Tudi tisti vzponi, na katere nihče ne računa, so zahtevni. Etapa bo pestra, vseskozi napeta. Klanec pa je dolg več kot pol ure, tako da se bo tukaj vsekakor odločil zmagovalec dirke po Sloveniji. « je prepričan zmagovalec zadnje izvedbe Radoslav Rogina. Obenem pa je poudaril, da vzpon v druem delu vseeno ni tako zelo strm in da bo tam marsikomu prišla prav kakšna sekunda prednosti s kronometra ali petkove ravno tako zahtevne etape.

Hrvat je z lanskim uspehom izenačil boj za boljši izkupiček končnih zmag med domačini in tujci. Zdaj so vsaki dobili po deset dirk. In v 21. izvedbi bomo po vsej verjetnosti zmagovalca dobili prav v soboto, na 1189 metrov visoke Tri kralje. »Klanec je zelo zahteven. Sploh prvi del, na zadnjem si pa tako ali tako že utrujen in je že zato težko, « je potrdil Primož Roglič, ki je stopnjevanje forme potrdil z etapno zmago na dirki po Azerbajdžanu. »Čedalje lažje mi je. Napredujem iz dirke v dirko in se predvsem zabavam, « je še dodal.

Đurasek: Lahko se naredi pravo razliko
A na ogledu so bili vsi še kako resni. Pridružil se jim je tudi kolesar Lampreja Meride Kristjan Đurasek, ki dirke sicer ne bo vozil, a je bil nad zahtevnostjo več kot 15 kilometrov dolgega vzpona presenečen.

»Tukaj sem prvič, a videl sem, da je to res pravi klanec. Od začetka do zadnjih treh ali štirih kilometrov je vseskozi tudi do 11 odstotni naklon. Prvi del je zares zahteven, kasneje se nekoliko poravna, a vzpon je težek. To bo zagotovo odločilna etapa, saj so že prej klanci, tako da bo tisti, ki mu bo ostalo kaj moči v nogah, lahko naredil pravo razliko. «

Njegov rojak Radoslav Rogina je priznal, da računa tudi na podporo domačih navijačev, saj upa, da se jih bo zbralo več, ker je ta vzpon bližje njegovemu domu. Lani je blestel na Vršiču, zdaj si želi še na Treh Kraljih. »Zmago bom težko ponovil. Res moraš biti odlično pripravljen in imeti tudi ogromno sreče. Res se ti mora vse poklopiti, kar je težko. Upam, da se mi bo, delam na tem. Bom kapetan ekipe in name vsi računajo, « je še dodal Hrvat.

Mervar: Izkoristiti več dobrih kolesarjev
»Mislim, da zaradi branjenja zmage ne bomo pod večjim pritiskom. Spet bomo dirkali na zmago, a vemo, da bo vsaka uvrstitev med prve tri odličen rezultat. Rado je prvi adut, a lahko tudi presenetimo, saj imamo nekaj dobrih kolesarjev. Odločilen korak do zmage lahko tako naredimo že prej, « je dejal trener pri Adriji Mobilu Boštjan Mervar, ki se že ukvarja tudi z morebitnimi razpleti take etape:

»Če bomo hoteli dirkati, potem bomo morali že pred zaključnim vzponom nekaj narediti. V ekipi je dovolj dobrih kolesarjev, ki lahko gredo v pobeg. S tem bi konkurenco prislili, da bi morala na to odgovoriti. « A tudi Mervarja je, podobno kot preostale kolesarje, predvsem zaključni vzpon presenetil:

»Klanec je kar poseben. Veliko je menjav ritma. Že pred klancem je trasa zelo zahtevna. Ravnina ni veliko, tako da se kolesarji med klanci ne boo mogli spočiti. Prej sem mislil, da bo na vrh prišla skupina desetih kolesarjev, a zdaj sem videl, da bo razplet zagotovo drugačen, « je še dodal Mervar.

Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ