Spoznajte znamenite Tourmalet, Ventoux in Alpe d'Huez (video)

Spoznajte znamenite Tourmalet, Ventoux in Alpe d'Huez (video)
26.09.2014 AVTOR: D. Z.
Sodelavci vse bolj popularnega GCN (Global Cycling Network) so se v zadnjem času podali na tri znamenite vzpone s slovitega Toura ... Col du Tourmalet, Mont Ventoux in Alpe d'Huez.

Kot smo od avtorjev Global Cycling Network že vajeni, so nam tri vzpone predstavili na zanimiv, smešen in obenem zelo atraktiven način. V nadaljevanju si lahko vse tri prispevke tudi ogledate. Na Alpe d'Huez so se podali iz Le Bourg d'Oisansa, vrh pa je na 1860 metrih nadmorske višine.

Vzpon je dolg 13,8 km. Povprečni naklon znaša 8,1 odstotka, največji pa je 13-odstoten. Gre za enega izmed najbolj znamenitih vzponov na dirki po Franciji, prvič so organizatorji kolesarje na vrh peljali leta 1952. Najhitreje naj bi vzpon premagal Marco Pantani. Leta 1997 v 37 minutah in 35 sekundah.

Samo sekundo počasnejši je bil Lance Armstrong leta 2004, ko je bil na sporedu posamični gorski kronometer. Med 21 znamenitimi ovinki - poimenovani so po zmagovalcih tega vzpona - boste v posnetku spoznali, kje je tudi tisti znameniti »nizozemski «, kjer je na dirki po Franciji vedno ogromno nizozemskih navijačev.

In potem je tu mitski Mont Ventoux. Osamelec v Provansi. Vrh leži na 1912 metrih nadmorske višine. Vzpon je dolg 21,8 km. Mnogi trdijo, da gre za enega izmed najtežjih vzponov. Povprečni naklon znaša 7,43 %.

Proti vrhu pa kolesarje ponavadi ovira še veter. Najhitreje je vzpon premagal Iban Mayo, ki je na dirki Criterium du Dauphine leta 2004 v posamičnem kronometru vzpon prevozil v 55 minutah in 51 sekundah.

Kaj pa Col du Tourmalet? Tudi tu so se pisale izjemne zgodbe. Gre za najpogostejši prelaz na dirki po Franciji, ki so ga prvič prevozili že daljnega leta 1910, ko je vrh prvi prečkal Victor Lapize.

ALPE D'HUEZ

MONT VENTOUX
 

COL DU TOURMALET
 

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ