Sprememba na Touru 2020: Že takoj v gore

Sprememba na Touru 2020: Že takoj v gore
19.03.2019 AVTOR: DZ, vir: Le Tour

Organizatorji dirke po Franciji so že razkrili podrobnosti prvih dveh etap v letu 2020. Najprej sprint, potem pa že gore.

"Izjemna geografska lega Nice je idealna za senzacionalne kolesarske dirke in posnetke."
Christian Prudhomme, direktor dirke po Franciji
Sicer se zdaj pogovarjamo predvsem o letošnjih klasikah, Giru, Touru ... a organizatorji največje kolesarske dirke so se odločili, da že predstavijo nekatere podrobnosti Toura 2020. 107. dirka po Franciji se bo začela v Nici in kolesarji bodo tam odpeljali prvi dve etapi. Nica bo namreč gostila tako start in cilj prve kot tudi druge etape. Tour se bo začel nekoliko prej kot običajno, že 27. junija.

Prvo rumeno majico bomo dobili na znamenitem trgu Promenade des Anglais v Nici. Prva etapa bo sprinterska. Dolga bo 170 kilometrov. Začela in končala se bo v Nici. Vmes se bodo kolesarji povzpeli čez štiri lažje, položnejše vzpone, ki ne bi smeli prinesti večjih razlik, tako da se bo večina sprinterjev po vsem verjetnosti lahko udarila za zmago.

Bodo pa že naslednji dan na svoj račun prišli hribolazci. Tour bo takoj zavil v Alpe. Nica bo spet gostila start, pred vrnitvijo na cilj v Nico pa bo kolesarje čakalo napornih 190 kilometrov. Po 63 bodo prišli na vrh prelaza Col de la Colmaine. Ta je dolg 16,3 km, povrečni naklon pa znaša 6,2 odstotka. Sledil bo spust in tako vzpon na Col de Turini. Tu se je končala sobotna etapa dirke Pariz-Nica.

Tam smo videli pravi spektakel in tudi spoznali, kako zahteven je ta 1607 metrov visok vzpon. Dolg je 14,9 km, povprečni naklon pa je 7,3-odstoten. Tokrat ga bodo kolesarji po 98 kilometrih dirkanja zgolj prečkali in se spustili v Nico. Potem pa bo na vrsto prišel že s prej omenjene v nedeljo končane dirke poznani Col d'Eze. Govorimo o 490 metrov visokem in 7,8 km dolgem vzponu s 7-odstotnim povprečnim naklonom. Na vrh bodo kolesarji prišli po 157 kilometrih dirkanja.

Sledil bo nov spust v Nico in prvo prečkanje ciljne črte ter ponovno vzpenjanje. Tokrat na Col des Quatre Chemins. Na 338 metrov visok vrh bodo kolesarji prišli po 181 kilometrih dirkanja. Sledil bo še spust do cilja v Nici. Na vsega štirih metrih nadmorske višine. Sicer pa bo Nica šele drugič v vsej zgodovini gostila »grand depart« tritedenske dirke. Prvič ga je leta 1981. Takrat so v Nici izpeljali prolog, ki ga je dobil Bernard Hinault.

Naslednji dan je bila še etapa, popoldne pa ekipna vožnja na čas. Tour se bo šele sedmič v zgodovini začel z običajno etapo. Ponavadi se namreč začne s prologom, ekipnim ali posamičnim kronometrom. "Izjemna geografska lega Nice je idealna za senzacionalne kolesarske dirke in posnetke," je med drugim dejal direktor dirke po Franciji Christian Prudhomme.

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ