Sprememba na vrhu, a za konec Portov vzpon

Sprememba na vrhu, a za konec Portov vzpon
25.01.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Peto etapo na dirki Santos Tour Down Under je dobil Giacomo Nizzolo. Daryl Impey prevzel majico, a tokrat ima pred zadnjo etapo zelo majhno prednost pred Portom.

Peta etapa od Glenelga do Victor Harborja je poskrbela za spremembo na vrhu, tako da bo v boju za končno zmago še zelo napeto. Etapa je bila dolga 149 kilometrov, največjo oviro za sprinterje pa je predstavljal zadnji vzpon 20 kilometrov pred ciljem.

Richie Porte je branil vodstvo v skupnem seštevku, a je to bila etapa za hitre kolesarje, ki so lovili odbitne sekunde tudi v boju za vodstvo. Na prvem letečem cilju je Impey za drugo mesto dobil dve sekundi odbitka in se je Portu v skupnem seštevku približal na vsega sekundo zaostanka. Naslednji leteči cilj in posledično tri sekunde odbitka je Impey dobil in tako je prevzel virtualno vodstvo.Potem se je izoblikovala ubežna skupina, ki so jo sestavljali svetovni prvak Mads Pedersen, Josef Cerny, Ian Stannard in Ide Schelling. V zaključku je sledil vzpon Kerby Hill. Dolg je 2,9 km, povprečni naklon pa je 5,9-odstoten. Že pred klancem se je glavnina približala ubežnikom. Na vzponu sta prevladovali ekipi Mitchelton Scott in Astana. Ekipi sta želeli v težave spraviti sprinterje in to jima je uspelo.

Le redki so ostali povsem v ospredju. Sledil je hiter spust in nadaljevanje proti cilju. Kljub temu je prva zasledovalna skupina s sprinterji in njihovimi pomočniki šest kilometrov pred ciljem uspela ujeti vodilne. Sledil je sprint, ki ga je dobil Giacomo Nizzolo. Drugi je bil Simone Consonni, tretji pa Sam Bennett. Mitchelton Scottu se načrt, da bi Impey z zmago prejel še dodatne bonifikacijske sekunde ni izšel.

Je pa zmagovalec te dirke v zadnjih dveh letih vseeno oblekel majico vodilnega. Zdaj ima dve sekundi prednosti pred Portom in devet pred Powerjem. Sledijo Yates, Bennett, Ulissi, Geschke, Dennis … Luka Pibernik je 42., Domen Novak pa je 123. Do konca letošnje dirke je še ena etapa s ciljnim vzponom na Willunga Hill, na katerem je v zadnjih letih prav Porte nepremagljiv.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ