Sprememba na vrhu v Baskiji

Sprememba na vrhu v Baskiji
07.04.2016 AVTOR: D. Z.
Samuel Sanchez je dobil 4. etapo dirke po Baskiji. Vodstvo pa je prevzel Wilco Kelderman. Simon Špilak na cilj ob rumeni majici.

Nov zahteven dan v Baskiji
Na dirki po Baskiji je za kolesarji nov zahteven dan. Tokrat so opravili 165 kilometrov dolgo četrto etapo od Lesake do Oria. Premagati so morali po en vzpon tretje in prve kategorije in kar štiri vzpone druge kategorije. Že kmalu po startu so morali premagati znameniti vzpon na Jaizkibel, sledil pa je Aldo de Arkale. Na koncu so morali prevoziti še vzpon Alto de Garate in kar trikrat vzpon na Alto de Aia.

Ko so zadnjič prečkali ta klanec je sledil samo še spust in kratek, a strm vzpon do cilja v Oriu. Etapo je v vodstvu v skupnem seštevku začel član Skya Mikel Landa. A razlike med najboljšimi so bile majhne. Na startu pa sta bila tudi dva Slovenca. Simon Špilak in Jan Polanc. Etapo je zaznamovala šesterica ubežnikov. Skupino so sestavljali Simone Petilli (Lampre-Merida), Tim Wellens (Lotto Soudal), Christopher Riblon (AG2R La Mondiale), Luis Angel Mate (Cofidis), Carlos Verona (Etixx-QuickStep) in Angel Vicioso (Katjuša).

Aktivni kolesarji Tinkoffa
Prav velike prednosti si niso uspeli nabrati, saj je v ozadju ritem vseskozi narekovala ekipa Sky. Manj kot 20 km pred ciljem, ko so imeli ubežniki samo še dobro minuto naskoka, sta napadla Warren Barguil in Roman Kreuziger. Sledil je odgovor Astane, ki je hitro ujela oba napadalca. V ospredju sta kmalu ostala samo še Wellens in Verona. Na najstrmejšem odseku vzpona Aia pa so napadli Contador, Quintana in Henao.

Hitro so ujeli preostala ubežnika, medtem ko je popustil vodilni Mikel Landa. Na vrhu vzpona je Verona spet napadel in v spustu nadaljeval v samostojnem pobegu. Po končanem spustu sta ga vendarle uspela ujeti Wellens in Mate. A v ozadju je Kreuziger poskrbel, da so bili vsi poskusi dva kilometra pred ciljem izničeni. Sledil je krajši vzpon in takoj je napadel Contador, sledil pa mu je lahko Henao.

Sanchez sam proti cilju
Vse skupaj je za odlično odskočno desko izkoristil Samuel Sanchez. Na vrhu vzpona vsega kilometer pred ciljem je imel rahlo prednost, do cilja pa ni več popuščal. Rui Costa je osvojil drugo mesto. Warren Barguil je bil tretji. Do te etape vodilni Landa je na cilj prišel z zaostankom osmih sekund.

Etapo je končal na 20. mestu, tik pred Simonom Špilakom. Nov vodilni v skupnem seštevku je tako Wilco Kelderman. Tik za njim sta dva kolesarja Skya. Henao zaostaja za štiri sekunde, Landa pa za sedem. Sledijo Sanchez, Contador, Pinot, Costa, Quintana, Gesink in Reichenbach. Simon Špilak je z zaostankom 27 sekund 16. Jan Polanc je 58.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ