Sprememba: Navijači, kolesarji in prepovedano odmetavanje bidonov

Sprememba: Navijači, kolesarji in prepovedano odmetavanje bidonov
15.04.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Mednarodna kolesarska zveza in predstavniki kolesarjev ter ekip so se znova sestali in pretresli nekaj sprememb, ki jih je UCI uvedel s 1. aprilom.

Veliko prahu je dvognila prepoved t. i. “super tuck” pozicije, pa tudi drže, ko kolesar sloni na balanci in drži roke čez njo. A vse to ostaja prepovedano in komisarji morajo take poteze tudi ostro kaznovati. Z denarnimi kaznimi, izključitvijo, pribitkom sekund …

Med zelo nerazumljive prepovedi pa vsekakor spada tudi metanje plastenk. Kolesarji jih lahko zdaj odvržejo zgolj na vnaprej označenih mestih, v naravi, pa čeprav so v okolici gledalci, pa jih ne smejo. Vemo pa, da gledalci z veseljem poberejo vsako plastenko, ki jo najdejo. Mnogi otroci so po vsej verjetnosti najbolj navdušeni, ko ujamejo take plastenke.

Kljub pritoževanju se UCI ne da. Pripravljeni pa so bili vsaj nekoliko popustiti pri kaznovanju prekrškarjev. Še vedno ostaja pravilo, da se plastenk izven za to določenih prostorov ne sme metati stran. Kolesarji lahko “smeti” in odvečne stvari oddajo v avtomobil športnega direktorja ali pa članu ekipe ob cesti.

"Metanje bidonov proti navijačem je dokazano nevarno za gledalce in kolesarje. Večkrat je zaradi tega prišlo do padcev, saj so se bidoni odkotalili na cesto, poleg tega so bidoni tudi poškodovali gledalce ob cesti. Poleg tega želi UCI gledalcem, še posebej otrokom preprečiti, da bi se med dirko poskušali preveč približati cesti. Kajti pri tem lahko pride do tragičnih nesreč," se glasi izjava za javnost s strani UCI. Spremembe pa so vendarle sprejeli. Kazni so namreč nekoliko omilili. Tu so spremembe.

  • Na enodnevnih dirkah bo pri prekršek kaznovan z denarno kaznijo od 100 do 500 švicarskih frankov in z odvzemom 5 do 25 UCI točk. Po drugem prekršku pa bo kolesar diskvalificiran. Do zdaj je veljalo, da se kolesarja že ob prvem prekršku diskvalificira.
  • Na enodnevnih dirkah bo kazen za prvi tak prekršek podobna. 100 do 500 evrov švicarskih frankov in odvzem 5 do 25 UCI točk. Ob drugem prekršku bodo kolesarja kaznovali z minutnim pribitkom v skupnem seštevku. Po tretjem prekršku pa bo sledila diskvalifikacija. Predtem bi kolesar po prvem prekršku prejel 30 sekund pribitka, po drugem pa dve minuti. Po tretjem bi ga diskvalificirali.


Iz UCI so sporočili, da bodo zdaj pozorno spremljali razvoj dogodkov in po potrebi še kaj spremenili pri ukrepih: "Vsi udeleženi so se strinjali z odločitvami, saj menijo, da skrbijo za varnost kolesarjev in tudi krepijo ozaveščanje o varstvu okolja." Ob vsem skupaj se je oglasil tudi predsednik Mednarodne kolesarske zveze David Lappartient:

"Ukrepe za izboljšanje varnosti kolesarjev smo sprejeli na podlagi natančnih ocen in posvetovanj z vsemi vpletenimi. Nujno pa je bilo spremeniti in prilagoditi nekatere odločitve. Pri UCI smo zadovoljni, da so se z zdajšnjimi rešitvami strinjali vsi vpleteni. Cilj pa je, skrb za varnost kolesarjev in javnosti in tudi skrb za okolje." Nova pravila naj bi začela veljati že 17. aprila.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ