Spremeniti moramo kolesarstvu, drugače bodo smrtne žrtve

Spremeniti moramo kolesarstvu, drugače bodo smrtne žrtve
29.06.2021 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Marc Madiot. Glavni menedžer ekipe Groupama FDJ je po padcih v prvih treh etapah ostro spregovoril glede trenutnega stanja v kolesarstvu.

"To ni več dirkanje. Če ne bo prišlo do sprememb, potem tudi starši ne bodo več želeli svojih otrok vpisati v kolesarske šole. Tako ne moremo več nadaljevati." To so besede Marca Madiota. Govorimo o menedžerju ekipe Groupama FDJ.

Tudi njegov glavni adut za zmago v sprintu Arnaud Demare je bil žrtev enega izmed številnih padcev v tretji etapi dirke po Franciji. A vendarle se v Madiotovih besedah skriva tudi nekaj resnice. Na dirkah prihaja do vse hujših padcev. Množičnih. Madiot ni izpostavil zgolj ene strani, ampak je govoril bolj o celotnem kolesarstvu.

"Sem oče in v mnogih družinah očetje spremljajo Tour. Tudi mame in njihovi otroci. In zdaj te starše povsem razumem, če ne želijo, da bi njihovi otroci postali profesionalni kolesarji. O tem govorimo že leta in moramo najti rešitve. Tako ne moremo nadaljevati. Tak ovinek 150 metrov pred ciljem? V kakšnem stanju je trenutno Caleb?"

Pravih rešitev pa zaenkrat ni. Morda je najbolj realna ta, da bi uvedli pravilo desetih kilometrov. Torej, da se čas v boju za skupni seštevek ne bi več štel, ko bi kolesarji enkrat prečkali oznako za deset kilometrov do cilja. "Nekaj moramo narediti, v nasprotnem primeru bo prišlo do smrtnih žrtev. Sam pa si ne želim klicati družine enega izmed mojih kolesarjev in ji sporočiti, kaj se je zgodilo. Tako ne moremo nadaljevati. To ni več dirkanje," je še dodal Madiot.

Madiot je še izpostavil, da kriva za vse skupaj ne moremo iskati zgolj na eni strani: "Ne gre zgolj za traso. Ne gre zgolj za krivdo organizatorjev. Tu so tudi kolesarji in naše mednarodne institucije, ki tega športa ne vodijo prav in ne poslušajo, kaj jim govorijo nekdanji kolesarji."

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ