Spremenjeni Amstel: Krajši, krožni in z 38 vzponi

Spremenjeni Amstel: Krajši, krožni in z 38 vzponi
17.04.2021 AVTOR: DZ, foto sirotti

Amstel Gold Race. Enodnevna klasika na Nizozemskem, ki uživa velik ugled v kolesarski karavani je pred vrati. Dirka, ki bo letos v središču pozornosti tudi slovenske javnosti.

Organizatorji lani dirke Amstel Gold Race niso izpeljali. Razlog je seveda novi koronavirusa. Letos jih to ne skrbi. Na dirko so pripravljeni, tako kot tudi številni vrhunski kolesarji. Zadnjega zmagovalca - leta 2019 je na spektakularen način do zmage prišel Mathieu Van der Poel - letos ne bo na startu.

Takrat je v lovu na zmago v zadnjih kilometrih spisal posebno zgodbo in iz izgubljenega položaja je prišel do zaslužene zmage. A takrat na povsem drugačni progi, kot jutri čaka kolesarske klasika.Organizatorji so se odločili za spremembo trase, saj so se morali zaradi ukrepov zaradi pandemije prilagoditi. Izogniti so se morali določenim področjem in tako so se odločili za 17 km dolg krog v okolici Valkenburga. Vse seveda v pokrajini Limburg.

Posledično so se izognili številnim vzponom, kot sta Eyserbosweg in Keutenberg. Ostali pa so tisti najbolj znameniti: Geulhemmerberg (1,4 km, 4,5 %), Bemelerberg (800 m, 5,2 %) in Cauberg (800 m, 7,4 %). Kolesarji jih bodo morali premagati kar 12-krat. Toliko bo namreč krogov. Vsak od teh klancev ima kakšno posebnost. Geulhemmerberg je najstrmejši tik pod vrhom. Tam je naklon tudi 10-odstoten.

Potem pa se še nadaljuje “pod nogo” in tako omogoča kolesarjem, ki bodo prihranili nekaj moči idealen poligon za napad. Samo pet kilometrov po tem klancu sledi Geulhemmerberg. Uradno je kratek, vsega osemsto metrov. A tu se ne šteje tudi daljši položnejši vzpon po koncu najstrmejšega dela. Če bi se v uradno statistiko štelo še to, potem bi bil klanec dolg 2,5 km. Sledil bo hiter spust po ozikih cestah vse do vznožja Cauberga.

Tu so se spisale zares že številne izjemne zgodbe. Tu je v boju za naslov prvaka napadel Philippe Gilbert, ki je tudi že trikrat dobil Amstel Gold Race. Dirka se je tudi že končala na vrhu tega klanca. Pri mladincih je takoj po Caubergu Matej Mohorič izpeljal odločilen napad in prišel do naslova svetovnega prvaka … Zares izjemnim zgodbam smo bili priča na tem vzponu. Gre za najznamenitejši klanec te dirke.

Dolg je metrov, povprečni naklon pa je 7,4-odstoten. Najstrmejši del je 15-odstoten. V zadnjem krogu pa Cauberg ne bo zadnji vzpon na dirki. Da bi ta bila čim bolj nepredvidljiva, bosta v zadnjem krogu ostala samo Geulhemmerberg in Bemelerberg. To pomeni, da bo zadnjih šest kilometrov razgibanih, za konec pa ciljni klanec Berg en Terblijt. Gre za položnejši vzpon. Cesta v zaključku je široka, zaradi odprtega terena pa tudi izpostavljena vetru.

Skupno bodo morali kolesarji premagati 215,5 km, kar je precej manj od predlanske 250 kilometrov dolge izvedbe. Bodo pa morali premagati kar 38 vzponov. Posledično bomo prav lahko priča novemu razburljivemu dirkanju. Zadnji dve izvedbi sta vsekakor bili izjemni, neverjetni. Predvsem predlanski Van der Poelov podvig je ostal mnogim v spominu.

Nizozemca letos ni startu, zato pa bodo tu Wout van Aert, Julian Alaphilippe, Tom Pidcock, Michal Kwiatkowski, Richard Carapaz, Max Schachmann, Jakob Fuglsang, Aleksej Lucenko, Alex Aranburu, Michael Matthews, Magnus Cort, Alberto Bettiol, Michael Valgren, Marc Hirschi, Matteo Trentin, Tiesj Benoot, Soren Kragh Andersen, Tim Wellens, Dylan Teuns, Alejandro Valverde, Greg Van Avermaet, Jasper Stuyven, Sep Vanmarcke, Bob Jungels … Na startu bodo tudi nekateri Slovenci. Primož Roglič se bo prvič soočil s to dirko. Potem pa še Matej Mohorič, Luka Mezgec, Jan Tratnik in Jan Polanc.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ