Sprint poln polemik in neodobravanja

Sprint poln polemik in neodobravanja
21.03.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Začenjajo se enodnevne belgijske dirke. Najprej je tu sprinterska Brugge-De Panne. Dobil jo je Jasper Philipsen, a to še zdaleč ni bil “čist” sprint.

Brugge-De Panne. Skoraj 200 kilometrov dolga enodnevna dirka je namenjena predvsem sprinterjem, kar pričajo imena zmagovalcev iz preteklih let. Tu so zmagovali Kristoff, Viviani, Groenewegen, Bennett, Merlier in Philipsen. Vmes so seveda izjeme, kot so Chavanel, Millar, Lampaert, Gilbert … A vseeno. Tudi letos smo videli sprint večje skupine kolesarjev, predvsem pa težko pričakovani dvoboj med Jasperjem Philipsenom in Timom Merlierjem.

Na koncu ga je dobil Philipsen. Merlier je bil drugi, tretji pa Danny Van Poppel. A sprint še zdaleč ni bil “čist”. Veliko je bilo prerivanja in spreminjanja smeri. Na koncu je celo najbolje kazalo Van Popplu, saj sta se za njim Merlier in Philipsen krepko naslonila eden na drugega. A potem sta dokazal, kako izstopata v takih zaključkih. Na koncu predvsem Merlier še zdaleč ni bil zadovoljen. Kaj pa so vpleteni povedali?

Jasper Philipsen: “Uspelo mi je izboljšati pozicijo, tako da sem bil na Merlierjevem kolesu. Van Poppel je prevzel vodstvo, sam pa sem ga želel prehiteti po levi strani. Tam pa sem prišel v stik z Merlierjem. Škoda, a na srečo sva lahko še vedno opravila svoja sprinta. Na levi sem opazil prostor, a nisem vedel, kaj bo naredil Van Poppel. Na srečo mi je uspelo. V takih sprintih moraš ohraniti mirno glavo in sprejeti pravo odločitev. Ko si še svež, je vse lažje.”

Tim Merlier: “Ko sem želel začeti sprint, sem začutil, da me je nekdo od zadaj porinil. Bil sem na levi strani Van Popplovega kolesa, tako da na moji levi nisem imel več prostora. Zato sem tudi tam ostal, saj bi v nasprotnem primeru, če bi želel še kaj več, Jasper pristal v zaščitni ograji, sam pa bi bil krivec za vse to. To pomeni, da nisem mogel opraviti svojega sprinta. Ampak, sprinti predstavljajo tveganje. Sprva sploh nisem vedel, da je to bil Jasper. Bil pa sem razočaran. Morda sem preveč prijazen, a tudi ubiti ne želim nikogar.”

Danny Van Poppel: “Arnaud Demare me je porinil v jarek. Mislim, da je bil to on. Na koncu je to pač del kolesarstva in vsi smo se morali boriti. Vem, da kolo kar dobro obvladam, ko je vse hektično. Rekli so mi, da moram sprintati jaz, tako da sem pač poskusil. Ekipa je ves dan delala, tako da bi bil zadovoljen že z mestom med prvo deseterico. Odra nisem pričakoval. Pred mano sta dva najboljša sprinterja, tako da tretje mesto ni slab rezultat.”

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ