Sprint v Franciji Demarju

Sprint v Franciji Demarju
06.06.2017 AVTOR: D. Z.
Arnaud Demare je dobil 2. etapo na dirki Criterium du Dauphine. Vodi še naprej Thomas De Gendt. Slovencev ni bilo v ospredju.

Ne samo kandidati za najvišja mesta v skupnem seštevku. Tudi nekateri sprinterji, ki tempirajo formo za dirko po Franciji se v teh dneh merijo na dirki Criterium du Dauphine. Tu so Demare, Kristoff, Bouhanni, Colbrelli, Coquard …

Sicer jim etape niso ravno pisane na kožo, vseeno pa so v drugi prišli so priložnosti za dokazovanje. Druga etapa je bila kljub sprinterskemu zaključku zelo razgibana. Kolesarji so morali na 171 kilometrov dolgi poti od Saint Chamonda do Arlanca premagati kar štiri kategorizirane vzpone. Enega druge kategorije, dva tretje in enega četrte kategorije.

Prvi vzpon tretje kategorije so morali premagati takoj po startu. Potem pa so se preostali trije zvrstili od 80 do stotega kilometra. Sledil je spust in po 139 kilometrih dirkanja prvi prihod na cilj. Potem pa so se kolesarji povzpeli še na Novacellesa in se spet spustili proti cilju. V rumeni majici je etapo začel junak prve etape Thomas De Gendt. Pred etapo je imel varnih 48 sekund prednosti pred najbližjim zasledovalcem. Kolesar Lotto Soudala pa ni mogel računati na pomoč obolelega Tosha Van der Sandeja.

Ker je bil prvi gorski cilj že po desetih kilometrih, se je tudi ubežna skupina hitro izoblikovala. Sestavljali so jo Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo), Micka ël Delage (FDJ), Nathan Brown (Cannondale-Drapac) in Romain Combaud (Delko Marseille Provence KTM). Glavnina pa jih prav daleč ni pustila. Njihova največja prednost je namreč znašala tri minute in pol. Po 30 kilometrih je popustil Delage, tako da je v ospredju vztrajala samo še trojica. Dobrih 70 kilometrov pred ciljem je glavnina ubežnike praktično že ujela, priložnost pa je začutil Aleksej Lucenko.

Kazahstanec je takoj nadoknadil 45 sekund zaostanka za ubežniki. Hitro jih je ujel in bil v naslednjih kilometrih tudi najbolj aktiven. Razlika se je povečala na več kot minuto, potem pa je Lucenko 30 kilometrov pred ciljem znova napadel in v ospredju ostal sam. V glavnini so pobudo pri lovu prevzeli člani moštev Lotto Soudal in Direct Energie. Lucenko je imel deset kilometrov pred ciljem samo še 11 sekund prednosti, tako da večjih možnosti za uspeh ni imel. Kljub temu je še dolgo vztrajal v begu, saj ga je glavnina ujela šele tri kilomtre pred ciljem. Boj za prevlado v ospredju so dobili kolesarji Katjuše Alpecina.

Alexander Kristoff je imel odličen izhodiščni položaj, a tudi Arnauda Demarja so pomočniki v moštvu FDJ pripeljali v ospredje. Sledil je sprint in Demare je pokazal izjemno moč. Bil je prepričljivo najmočnejši. Kristoff se je moral zadovoljiti z drugim mestom, tretji pa je bil Nacer Bouhanni. Sledili so Colbrelli, Bauhaus, Boasson Hagen, Swift, Ackermann, Bettiol in Coquard. Jani Brajkovič je bil 58., Grega Bole 90., Borut Božič pa 146. Ker so vsi najboljši na cilj prišli v času zmagovalca, v skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Vodi De Gendt pred Domontom in Ulissijem. Najboljši Slovenec Grega Bole je 37.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ