Sprinterjem boj z ubežniki, Andre Greipel premočan

Sprinterjem boj z ubežniki, Andre Greipel premočan
19.07.2015 AVTOR: D. Z.
Andre Greipel je dobil 15. etapo na dirki po Franciji. Christopher Froome tokrat ni imel večjih težav pri branjenju rumene majice.

Na dirki po Franciji je bila še ena transferna etapa med Alpami in Pireneji. 15. etapa se je začela v Mendeju, kjer je bil včeraj klanec, končala pa se je v mestu Valence. Dolga je bila 183 kilometrov. Takoj po startu so se kolesarji pričeli vzpenjati. Na dobrih tisočih metrih nadmorske višine je bil tudi prvi kategorizirani vzpon dneva. Govorimo o 4,6 km dolgem vzponu tretje kategorije Cote de Badaroux. Povprečni naklon znaša 5,1 %.

Kolesarji so se tudi po prečkanju tega klanca še vzpenjali, na 69 kilometru pa so prišli na vrh 1223 metrov visokega vzpona na Col du Bez. Gre za vzpon četrte kategorije. Dolg je 2,6 km, povprečni naklon pa znaša 4,4 %. Že štiri kilometre kasneje je bil vrh naslednjega vzpona četrte kategorije na Col de la Croix de Bauzon. 1308 metrov nadmorske višine, 1,3 km dolg in povprečni naklon 6,2 %. Sledil je dolg spust. Na 108 kilometru so imeli sprint za točke za zeleno majico.

In potem še zadnji vzpon na 787 metrov visoki Col de l’Escrinet. Vzpon druge kategorije je dolg 7,9 km, povprečni naklon pa je znašal 5,8 %. Sledil je spust in še vedno 30 kilometrov ravnine proti cilju. Prav zaključek pa ni bil ravno ravninski. Potekal je v rahel vzpon. Spet smo videli boj med tistimi, ki so želeli priti v sprint in ubežniki. Nekateri sprinterji – tudi Mark Cavendish – so se hitro znašli v težavah in izpadli iz boja za zmago.

V ospredju pa se je vseeno izoblikovala večja skupina kolesarjev, v kateri so bili tudi Peter Sagan, Michael Rogers, Michal Kwiatkowski, Matteo Trentin, Ryder Hesjedal … A večje prednosti si niso uspeli privoziti. V ozadju so ritem narekovali predvsem člani Katjuše, ki so želeli v sprint pripeljati Alexandra Kristoffa. Na zadnjem vzponu so njihovo vlogo prevzeli kolesarji Europcarja. Takoj po vrhu klanca je v ospredju napadel Matteo Trentin.

Kmalu zatem se je v lov za njim podal Ryder Hesjedal. Oba sta sicer poskusila ohraniti majhno prednost pred glavnino, ki je preostale ubežniže že ujela, vendar pa nista bila dovolj močna. 30 km pred ciljem je bil njun poskus končan in tako se je obetal sprint glavnine. Takoj, ko so bili ubežniki ujeti, je imel Sagan težave s kolesom. Moral ga je zamenjati, pri tem pa ga je motorist s snemalcem skorajda podrl.

Sagan se je vrnil, ritem pa so narekovali člani Lotto Soudala, ki so tako pripravljali teren za Andreja Greipla. Belgijskemu moštvu so na pomoč priskočili tudi člani Europcarja, ki so vse stavili na Bryana Couqarda. Napadov ni več bilo. Vse do 6,7 km pred ciljem, ko je poskusil Sam Bennett. Kolesarji BMC so preprosto samo še stopnjevali ritem. Sledil je napad svetovnega prvaka Kwiatkowskega, ki pa tudi ni uspel narediti razlike. Glavnina ga je takoj ujela.

Skozi mesto je na čelu še vedno vtrajal BMC, medtem ko so pet km pred ciljem vlak že pripravljali kolesarji Lotto Soudala. Tri kilometre pred ciljem je napadel Zdenek Štybar, ki je vztrajal do zadnjega kilometra, saj so vlak že sestavili člani Katjuše. Sledil je izjemen sprint. Nadvse dolg. Andre Greipel je slavil še tretjo zmago na letošnji dirki. John Degenkolb je bil drugi, Alexander Kristoff pa tretji. Peter Sagan je zasedel četrto mesto. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Froome je brez težav obdržal vodstvo.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ