SRAM 1x prihaja tudi na cesto!

SRAM 1x prihaja tudi na cesto!
17.04.2015 AVTOR: Matej Zalar
Pri Sramu se zavedajo, da se cestno kolesarstvo hitro spreminja, zato so sistem 1x prilagodili tudi cesti.
Cestno kolesarstvo že dolgo ni več le specialkarstvo po zglajenem asfaltu, vse več kolesarjev si želi tudi makadamskih ali kockastih izkušenj, kakršne spremljajo po televiziji. Za takšne razmere mora biti oprema čim bolj preprosta, a hkrati zadostiti potrebam kolesarja, kar ni mačji kašelj.

Nov Sramov sistem 1x - izgovori se one-by - bo uporabljen v skupinah Sram Force 1 in Sram Rival 1. Razvili so ga za potrebe MTB-ja, a so ga lansko leto "posvojili" tudi ciklokrosisti, letos pa na tržišče prihajajo opcije za cesto, neutrjene podlage in triatlon.

uploaded

Bistvo je seveda v le enem sprednjem zobniku, zato je bil za razvijalce velik izziv ponuditi dovolj prestavnih razmerij za vse kolesarje, od težjih uporabnikov, ki vozijo v klanec, pa do šprinterjev ki dirkajo na kriterijih. Če prednji zobnik pravilno združimo s Sramovimi širokimi kasetami, dobimo optimalna prestavna razmerja, ki so povsem primerljiva z običajnimi razmerji pri dveh sprednjih zobnikih. Sram trenutno ponuja kasete 10-42, 11-36, 11-32 in 11-30. 

Možnosti pri sprednjem zobniku se raztezajo od 38 do 54 zob, odvisno od želja kupcev. Cilj razvijalcev je bil ponuditi vsakemu kolesarju bolj zanesljiv sistem, ki je hkrati lažji za uporabo. Oglati zobčki na zobniku prej "zagrabijo" verigo kot običajno oblikovani, s priostrenim vrhom zoba pa verigo držijo na mestu. Tako je samo poganjanje precej bolj učinkovito in bolj odzivno. 

uploaded


Posodobili so tudi zadnji menjalnik in ga oblikovali z daljšo kletko, ki bo zadostila potrebam super širokih Sramovih kaset. Nove so tudi prestavno-zavorne ročice, saj prestavne ročice na levi strani ne potrebujemo več, je pa vseeno oblikovana povsem enako kot desna, da ima kolesar enakomeren občutek v obeh dlaneh.

Več informacij o cenah in dostopnosti Sramovih skupin bo znano v prihodnjih tednih.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ