SRAM Eagle AXS eTap ter druge novosti (VIDEO)

SRAM Eagle AXS eTap ter druge novosti (VIDEO)
06.02.2019 AVTOR: Jure Klančar

Sram predstavil novi električen brezžični Eagle AXS ter električno verzijo Reverba.

SRAM je danes vse presenetil s pravo bombo novosti. Uradno so predstavili svoj novi brezžični prestavni sistem Eagle AXS, ki ga bomo opisali tukaj, ter brezžično verzijo popularnega dropperja RockShox Reverb, o katerem lahko več preberete TUKAJ.

Govorice in opažanja

Eagle eTap ni nobeno presenečenje, že pred skoraj enim letom je bil menjalnik prvič opažen na kolesu Nina Schurterja od takrat pa smo ga lahko videli še na nekaj kolesih drugih tekmovalcev. SRAM sicer trdi, da je bila elektronska verzija njihovega menjalnika prvič na tekmovanjih uporabljena že pet let nazaj, vendar je ni nobeden opazil. Vse, odkar smo lahko prvič videli nov prestavni sistem je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo novost tudi uradno predstavljena.

Kaj je novega?

Novi Eagle AXS je seveda brezžičen, saj elektromotor v menjalniku z ročko komunicira brez žic, praktičnost tega vam lahko potrdi vsak, ki se je kdaj ukvarjal z napeljavo kablov na kolesu. Električen sistem ponuja tudi zanimivo novost, motor v menjalniku se namreč ob udarcu avtomatsko odklopi, kar omogoča, da se menjalnik umakne z udarcem ter zmanjša možnost poškodbe ohišja. Menjalnik se napaja iz odstranljive polnilne baterije, ki omogoča 20 ur uporabe, medtem ko ročka uporablja gumbno baterijo. Prestavna ročka ima tri gumbe, ki jih je preko sramove aplikacije možno programirati po lastni želji. Električne prestave seveda ponujajo izboljšano natančnost prestavljanja vendar so do zdaj vedno bile težje od mehaničnih različic. Novi Eagle v tem smislu preseneča, saj se v primerjavi z mehanično različico ni zredil, ampak celo shujšal, čeprav le za šest gramov.

Kaj te novosti ponujajo za uporabnika

Eagle AXS kljub svoji precej tehnični naravi ponuja preprostejšo izkušnjo. Brez nadležnih kablov in nastavljanja prestav. Glavna obljuba novega Eagla je: napolni baterije, za ostalo je poskrbljeno.

Novi Eagle AXS je torej preprostejši, močnejši, lažji ter predvsem dražji. Za celoten groupset (menjalnik, veriga, kaseta, gonilka in prestavna ročka) bo potrebno odšteti 2000 EUR (XO1) oz. 2100 EUR (XX1), kar pomeni, da bo vsaj še nekaj časa Eagle AXS domena najdražjih koles in vrhunskih tekmovalcev. Novost definitivno predstavlja velik korak naprej, vendar bomo zagotovo še dolgo čakali, da se tehnologija prenese na dostopnejše modele.

O novih izdelkih SRAM AXS si lahko več pogledate tudi v predstavitvenem videu:Značke: Gorsko
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ
Najbolj brano