SRAM na Dirki po Kaliforniji pokazal svojo elektronsko različico (video)

SRAM na Dirki po Kaliforniji pokazal svojo elektronsko različico (video)
18.05.2014 AVTOR: Matej Zalar
Na Trekovih kolesih ekipe Bissell Development Team na Dirki po Kaliforniji so bili prvič opazni SRAM-ovi elektronski menjalniki na cestnih kolesih.
Že dolgo se v kolesarskem svetu šušlja, da tudi SRAM pripravlja elektronsko verzijo svojega menjalnika. Podoben sistem smo letos že lahko opazovali na ciklokros kolesih na ameriškem državnem prvenstvu, na tokratni Dirki po Kaliforniji pa so šli še korak naprej.

Čeprav uradnih podatkov o elektronskem menjalniku še ni, pri SRAM-u pa kaj več od tega, da vedno stremijo k napredku niso želeli izdati, so prve značilnosti menjalnika že opazne. Omenjala se je brezžična verzija menjalnika, vendar je iz posnetkov jasno vidno, da so prestavne ročice povezane s prednjim in zadnjim menjalnikom preko žic, integriranih v okvir kolesa.

Baterija ni vidna, kar namiguje na to, da so se pri SRAM-u odločili za baterijo, integrirano v zadnjo cev okvirja, možno pa je tudi, da ima vsak menjalnik integrirano svojo lastno majhno baterijo. Več podrobnosti o sistemu še ni na voljo, razen nekoliko površno nameščenih kontrolnih škatel, ki so bile pri nekaterih kolesarjih na krmilne opore nameščene kar z vezicami, pa elektronski menjalnik izgleda v zaključni fazi izdelave.

Vprašanje ostaja, kako je SRAM rešil prestavljanje z njihovimi DoubleTap prestavnimi ročicami. Shimano in Campagnolo uporabljata ločeni ročici za prestavljanje v višjo in nižjo prestavo, DoubleTap sistem pa deluje tako, da z lažjim pritiskom prestavimo prestavo višje, z močnejšim pa prestavo nižje. Zanimivo bo videti, kako so ročice povezali z elektronsko skupino.

Zaenkrat še ni znano, kdaj bo menjalnik prišel na tržišče, sodeč po pretekli praksi pri Shimanu in Campagnolu pa se zdi, da po testiranjih na tako pomembni dirki, kot je Dirka po Kaliforniji, uradna objava ni več daleč. Najverjetneje bo SRAM svojo najnovejšo različico predstavil na septemberskem EuroBike sejmu, v prodajo pa bo menjalnik prišel v začetku leta 2015.

SRAM-ova elektronska različica na Dirki po Kaliforniji:
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ