SRAM prototip elektronskih prestav

SRAM prototip elektronskih prestav
30.12.2013 AVTOR: Matej Zalar
V preteklih dveh letih je bilo veliko govora o tem, da naj bi pri SRAM-u razvijali prototip elektronskih prestav, sedaj pa so govorice dobile tudi fizično obliko.
Na ciklokros dirki v ameriški zvezni državi Illinois je SRAM-ov uslužbenec Mike Henne nastopal s kolesom z elektronskimi prestavami. V ameriškem podjetju niso želeli razkriti podrobnosti prototipa, zapisali so le, da gre za komponento, ki je še vedno v fazi razvoja. SRAM-ova glavna konkurenta, Campagnolo in Shimano, že imata razviti svoji skupini elektronskih prestav, v dirko pa so se več kot očitno vključili tudi Američani.

Na prvi pogled komponente izgledajo zelo podobno kot pri obeh velikih tekmecih. Prednji in zadnji menjalnik poganja majhna baterija, ki omogoča večkratno polnjenje, z menjalnikoma pa je povezana preko žic, ki tečejo na spodnji strani okvira in niso integrirane. Prestavne ročice izgledajo skoraj identične kot mehanska SRAM-ova verzija RED 22 DoubleTap. Če je SRAM resnično prenesel unikatni sistem prestavljanja, ki ga je vpeljala mehanska verzija, tudi v električne komponente, potem lahko pričakujemo, da imata prestavni ročici posebne dvostopenjske gumbe, na katerih lahko prestavljamo tako v višjo kot v nižjo prestavo, in ne ločenih gumbov kot pri Shimanu in Campagnolu.

Na zadnjem menjalniku je pritrjen precej velik motor, podoben Shimanovemu, ni pa opaziti mehanizma sklopke. Ker bo sistem v prvi vrsti namenjen cestnemu kolesarstvu, ga niti ne pričakujemo, saj bo teža zaradi motorja in baterij predstavljala problem razvijalcem pri SRAM-u. SRAM-ov sistem se od konkurenčnih Di2 in EPS razlikuje na nekaterih ključnih področjih.

Njihov sistem uporablja dve ločeni žici, ki tečeta od prednjega konca do zadnjega, zgoraj omenjena sistema pa uporabljata le eno. SRAM se za razliko od konkurentov ni odločil za baterijo, ki bi bila integrirana v okvir kolesa, temveč je ostal pri uveljavljeni zunanji bateriji. To bo, predvsem na dirkah, olajšalo delo mehanikom, ko bodo SRAM-ov sistem začele uporabljati profesionalne ekipe, saj je takšen sistem bolj podoben mehanskemu in tudi lažji za namestitev in servisiranje.

Baterija vsaj na do sedaj vidnih fotografijah izgleda dokaj majhna in lahka za namestitev, zunanja namestitev baterije pa pomeni tudi da, razen žic, v notranjost kolesa ne bi bilo potrebno nameščati ničesar, s tem pa princip ne bi prav v ničemer odstopal od sedanjih mehanskih menjalnikov. V elektronskih prestavah leži prihodnost kolesarske tehnologije, saj so veliko bolj vzdržljive, omogočajo natančnejše in bolj enostavno prestavljanje kolesarju, obrabljeni in raztegnjeni bovdeni ne predstavljajo več problema, manj pa je tudi trenja pri verigi.

Po drugi strani pa trenutno še ne obstaja možnost za mehansko prestavljanje, ko se baterija izprazni, elektronski menjalniki pa so žal še vedno precej bolj nagnjeni k okvaram kot mehanski. SRAM-ov projekt je zanekrat še vedno zavit v tančico skrivnosti, glede na njihovo tradicijo predstavljanja novih izdelkov v zimskih mesecih pa lahko pričakujemo, da bo več znanega še pred začetkom nove sezone. Vsekakor stvar, zaradi katere se pomladi lahko še bolj veselimo.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ