SRAM z novim sistemom eTAP dviguje letvico

SRAM z novim sistemom eTAP dviguje letvico
26.08.2015 AVTOR: Matej Zalar
Ameriško podjetje SRAM je na letošnjem Eurobiku predstavilo elektronsko različico skupine RED, poimenovano eTAP.
SRAM se je na predstavitev sistema eTAP pripravljal zelo dolgo, prvi odzivi po testiranjih pa so razvili odličen izdelek. Z bolj enostavnim, a hkrati tudi bolj učinkovitim sistemom SRAM uporabnika poziva k pogostejšemu menjanju, ki naj bi postalo kar najbolj intuitivno. Leta testiranj v WorldTouru so prinesla izdelek, ki bo med običajnimi uporabniki nedvomno požel veliko zanimanja.

uploadedGlavna značilnost sistema eTAP so drugačne prestavne ročice. Tako sta na levi in desni ročici le po en gumb, z levo prestavljamo v večji zadnji zobnik, z desno pa na manjšega. Če oba gumba pritisnemo simultano, bo menjalnik prestavil z večjega na manjši prednji zobnik in obratno. Za nove uporabnike bo prehod definitivno pomenil spremembo, ki bo zahtevala nekaj časa, da jo uporabnik osvoji, vsaj v teoriji pa se delovanje sistema sliši kot dobrodošla optimizacija. 

Druga značilnost je brezžična komunikacija med prestavnimi ročicami in menjalnikom, ki poteka s hišno zasnovanim protokolom Airea. Gre za zaprt protokol, uporaben le za komunikacijo med SRAM-ovimi izdelki, s prvim brezžičnim sistemom pa so ameriški oblikovalci prehiteli japonsko in italijansko konkurenco.


Zadnji menjalnik je večji, zaradi vpeljave elektronskega sistema pa tudi nekoliko lažji. SRAM zagotavlja, da je delovanje neprimerljivo boljše, natančno, menjalnik pa lažji za vzdrževanje. Slabost je gotovo ta, da lahko operira le z zobniki z maksimalno 28 zobmi. Skupaj z baterijo tehta le 289 gramov!

SRAM eTAP Blips so naslednja izboljšava mehanskega sistema. Gre za dodatne gumbe za prestavljanje, na krmilo lahko namestimo do dva dodatna gumba na vsako stran krmilne opore, delujejo pa simultano. Tako lahko teoretično namestimo na kolo normalne prestavne ročice z gumbi, dodatne Blipe na spodnjo stran ravnega dela krmila za prestavljanje med vožnjo v klanec ter Blipe za prestavljanje med vožnjo na čas. Gumbi so hkrati dovolj majhni, da jih brez težav "skrijemo" pod krmilni trak in nas med normalno vožnjo po ravnini ne ovirajo. 

uploadedZa uporabo večih gumbov ali Blipov bo uporabnik potreboval Blipbox, ki bo lovil signale z vseh gumbov in upravljal z menjalnikoma, hkrati pa skrbel za to, da ne pride do zmede v sistemu in posledično napačnega prestavljanja. 

Optimizirali so tudi polnjenje kontrolne enote, saj 45-minutno polnjenje baterije zadošča za kar 1000 ur uporabe menjalnika. Enoto polnimo preko USB povezave, menjalnik pa je kompatibilen tako z uporabniki Windowsow kot iOS-ov. 

uploaded


Glede na to, da SRAM z zamudo vstopa v polje elektronskih prestavnih skupin, je bilo ameriško podjetje praktično prisiljeno ustvariti nekaj drznega, novega in dovolj inovativnega, da bo privabilo nove uporabnike. Sistem eTAP vsaj v teoriji je prav to, prinaša svežino in dolgo pričakovano optimizacijo prestavnih skupin. Če upoštevamo, da skupaj z baterijami tehta skoraj enako kot mehanska skupina RED, bo SRAM hit naslednjega leta. Na prodajnih policah bo eTAP od pomladi 2016 dalje. Bolj obsežen opis in preizkus bo zato sledil takrat.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ