SRAM z novim sistemom eTAP dviguje letvico

SRAM z novim sistemom eTAP dviguje letvico
26.08.2015 AVTOR: Nejc Grilc
Ameriško podjetje SRAM je na letošnjem Eurobiku predstavilo elektronsko različico skupine RED, poimenovano eTAP.
SRAM se je na predstavitev sistema eTAP pripravljal zelo dolgo, prvi odzivi po testiranjih pa so razvili odličen izdelek. Z bolj enostavnim, a hkrati tudi bolj učinkovitim sistemom SRAM uporabnika poziva k pogostejšemu menjanju, ki naj bi postalo kar najbolj intuitivno. Leta testiranj v WorldTouru so prinesla izdelek, ki bo med običajnimi uporabniki nedvomno požel veliko zanimanja.

uploadedGlavna značilnost sistema eTAP so drugačne prestavne ročice. Tako sta na levi in desni ročici le po en gumb, z levo prestavljamo v večji zadnji zobnik, z desno pa na manjšega. Če oba gumba pritisnemo simultano, bo menjalnik prestavil z večjega na manjši prednji zobnik in obratno. Za nove uporabnike bo prehod definitivno pomenil spremembo, ki bo zahtevala nekaj časa, da jo uporabnik osvoji, vsaj v teoriji pa se delovanje sistema sliši kot dobrodošla optimizacija. 

Druga značilnost je brezžična komunikacija med prestavnimi ročicami in menjalnikom, ki poteka s hišno zasnovanim protokolom Airea. Gre za zaprt protokol, uporaben le za komunikacijo med SRAM-ovimi izdelki, s prvim brezžičnim sistemom pa so ameriški oblikovalci prehiteli japonsko in italijansko konkurenco.


Zadnji menjalnik je večji, zaradi vpeljave elektronskega sistema pa tudi nekoliko lažji. SRAM zagotavlja, da je delovanje neprimerljivo boljše, natančno, menjalnik pa lažji za vzdrževanje. Slabost je gotovo ta, da lahko operira le z zobniki z maksimalno 28 zobmi. Skupaj z baterijo tehta le 289 gramov!

SRAM eTAP Blips so naslednja izboljšava mehanskega sistema. Gre za dodatne gumbe za prestavljanje, na krmilo lahko namestimo do dva dodatna gumba na vsako stran krmilne opore, delujejo pa simultano. Tako lahko teoretično namestimo na kolo normalne prestavne ročice z gumbi, dodatne Blipe na spodnjo stran ravnega dela krmila za prestavljanje med vožnjo v klanec ter Blipe za prestavljanje med vožnjo na čas. Gumbi so hkrati dovolj majhni, da jih brez težav "skrijemo" pod krmilni trak in nas med normalno vožnjo po ravnini ne ovirajo. 

uploadedZa uporabo večih gumbov ali Blipov bo uporabnik potreboval Blipbox, ki bo lovil signale z vseh gumbov in upravljal z menjalnikoma, hkrati pa skrbel za to, da ne pride do zmede v sistemu in posledično napačnega prestavljanja. 

Optimizirali so tudi polnjenje kontrolne enote, saj 45-minutno polnjenje baterije zadošča za kar 1000 ur uporabe menjalnika. Enoto polnimo preko USB povezave, menjalnik pa je kompatibilen tako z uporabniki Windowsow kot iOS-ov. 

uploaded


Glede na to, da SRAM z zamudo vstopa v polje elektronskih prestavnih skupin, je bilo ameriško podjetje praktično prisiljeno ustvariti nekaj drznega, novega in dovolj inovativnega, da bo privabilo nove uporabnike. Sistem eTAP vsaj v teoriji je prav to, prinaša svežino in dolgo pričakovano optimizacijo prestavnih skupin. Če upoštevamo, da skupaj z baterijami tehta skoraj enako kot mehanska skupina RED, bo SRAM hit naslednjega leta. Na prodajnih policah bo eTAP od pomladi 2016 dalje. Bolj obsežen opis in preizkus bo zato sledil takrat.
Značke: Cestno
Komentarji
hybrid 26.08.2015 19:44

Tehnologija in pol.

gorann316998 26.08.2015 21:22

cena pa 2500eur verjetnozapečateno

tomyboy2 27.08.2015 00:24

Priporočena cena elektronskih komponent naj bi bila 1.545 EUR, ročke, menjalnika, polnilec. kulzapečateno

 

 

biemsi 27.08.2015 07:45
Pohvalno...
Mad_one 27.08.2015 07:50

Zanimivo.
Če bi še (za netekmovalce) vključili tudi možnost avtomatskega prestavljanja v kombinaciji sprednji-zadnji menjalnik s histerezo - kot ima Šimano za MTB - bi bilo že skoraj idealno.
Wireless komunikacija pomeni, da je dober vsak okvir in ni treba, da je Di2 ready.
Ampak, če se pri montaži ne mučiš 3h, vrtaš v okvir in iščeš primerne poti za kable, potem zadeva nima pravega čara ... kaže jezik
Kdo ve, če se to da kombinirati tudi s Šimanovimi gonilkami/kasetami?

hybrid 27.08.2015 09:07

Seveda se da uporabljati s Šitmanom. Ampak to še vedno ne reši problema nepotrebnega obrabljanja verige, zobnikov in kar je še najbolj pomembno manjkajočih prestav. No saj če si đunior ali profi teh problemov (skoraj) nimaš. Pa satelit šifterji so še vedno na kabl... Še enkrat tehnologija in pol.

Urednik 27.08.2015 09:50

AVAILABILITY: SPRING 2016

MSRP FOR THE COMPLETE ROAD GROUPSET: $2,758 ?2,691* ?2,059*
Includes pair of Shift/Brake Levers, Front Derailleur with battery, Rear Derailleur with battery, GXP Crankset, GXP Team English Bottom Bracket, XG-1190 Cassette, RED 22 Chain, Brakeset, Battery Charger, USB Stick.

MSRP FOR THE COMPLETE AERO GROUPSET: $2,835 ?2,785*  ?2,140*
Inlcudes Blips x4, BlipBox, Front Derailleur with battery, Rear Derailleur with battery, GXP Crankset, GXP Team English Bottom Bracket, XG-1190 Cassette, RED 22 Chain, Brakeset, Battery Charger, USB Stick

* VAT Included

JaMa 27.08.2015 12:41

samo čakam da se bo najdu en heker ki se bo vsedel za ograjo pred cilj etape s šprintom in vsem šprinterjem naenkrat zamenjal v najlažjo...

byteminister 27.08.2015 14:42
@Mosad:

samo čakam da se bo najdu en heker ki se bo vsedel za ograjo pred cilj etape s šprintom in vsem šprinterjem naenkrat zamenjal v najlažjo...

to bi blo zabavno videt, ampak se to žal ne bo zgodilo, ker je AES-128 bitna enkripcija praktično pretrd oreh za kreknit.

Mad_one 27.08.2015 16:16
@hybrid:

To ti mislš...

Teoretično se sicer da, ampak preveč dela (in procesorske moči) za NIČ plačila ...
Prestreči bi bilo treba signal vsakega posameznika, ga dekriptirati in potem poslati komando.

Ampak potem je verjetnejša sabotaža, da samo npr. Frumčku v 25% klancu prešalta na najtežjo ...  
Kaj takega bi pa Oleg ali pa Vinko že lahko financirala ... kaže jezik 

byteminister 27.08.2015 16:42
@Mad_one:
@hybrid:

To ti mislš...

Teoretično se sicer da, ampak preveč dela (in procesorske moči) za NIČ plačila ...
Prestreči bi bilo treba signal vsakega posameznika, ga dekriptirati in potem poslati komando.

Ampak potem je verjetnejša sabotaža, da samo npr. Frumčku v 25% klancu prešalta na najtežjo ...  
Kaj takega bi pa Oleg ali pa Vinko že lahko financirala ... kaže jezik 

Teoretično se da ja, če imaša super računalnik in časa 100000000000 let (Triljon).  Tko da če kje drugje niso zalomili protokola, bi zadeva mogla bit hack proof. :) 

JaMa 27.08.2015 16:58

fantje počas pa globok dihat.. ŠALA. Vem da ne gre kar tako...

*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ