Srečno, Cadel Evans!

Srečno, Cadel Evans!
21.01.2015 AVTOR: Matej Zalar
Na dirki Tour Down Under Evans še zadnjič nastopa v elitni konkurenci, nato pa bo pri skoraj 38. letih končal bogato kariero.
Končuje se ena najbolj zanimivih in neverjetnih karier v zgodovini kolesarstva, saj je Cadel Evans resnično posebnež v karavani. Nekdanji gorski kolesar je pri navijačih postal priljubljen zaradi izjemne nepopustljivosti in značilnega sloga vožnje, v zgodovino pa se bo zapisal kot najuspešnejši avstralski kolesar in prvi zmagovalec Toura iz dežele tam spodaj. 

Avstralija je v peloton prispevala nekaj izjemnih talentov, spomnimo se le zmage Stuarta O'Gradyja na Paris-Roubaixu, nihče pa ni bil konstantno tako uspešen kot Cadel Evans. Novinar Rupert Guinness, ki je podrobno spremljal Evansovo kariero, ga je označil celo za najboljšega avstralskega športnika v zgodovini.

uploaded


Evans se je po dveh zmagah v skupnem seštevku svetovnega pokala na gorskem kolesu leta 2001 osredotočil na cesto. Zmagal je v skupnem seštevku Dirke po Avstriji in nastopil na prvi od svojih sedemnajstih tritedenskih dirk - italijanskem Giru. Nase je opozoril v 16. etapi, ko je prevzel rožnato majico. Na koncu se je moral zadovoljiti s 14. mestom v skupnem seštevku, spoznal pa je, da je lahko zelo dober na etapnih preizkušnjah.

Nadaljevanje kariere za Evansa ni bilo enostavno, saj sta se mu zmagi na Touru leta 2008 in 2009 kljub izjemni pripravljenosti izmuznili iz rok. Eno najhujših razočaranj je sledilo na Vuelti leta 2009, ki jo je začel kot prvi favorit za skupno zmago. V trinajsti etapi, na vrhu vzpona na Alto de Monachil, je predrl zračnico in moral zelo dolgo čakati na pomoč iz avtomobila. Španski tekmeci so si privozili neulovljivo razliko in po koncu etape je Evans planil v solze besa in razočaranja. Prav izkušnja na Vuelti pa je pomenila prelomno točko v Avstralčevi karieri. 

Istega leta je v Mendrisiu z veličastno predstavo ugnal Rodrigueza in postal prvi (in do sedaj edini) avstralski svetovni prvak. Evans je po dirki dejal, da nikoli več ni pedal poganjal s takšno močjo kot v zadnjem kilometru. 

uploaded


Mnogi so še vedno dvomili v taktično izurjenost Evansa, kritike pa je utišal z zmago na dirki Fleche Wallonne leta 2010. V mavrični majici je napadel na vrhu Mur de Huya in se otresel Joaquima Rodrigueza ter Alberta Contadorja in dosegel največjo zmago na enodnevnih dirkah.

Smetana na torti Evansove kariere ostaja zmaga na Touru leta 2011. V 18. etapi je izgledalo, da bo Evans zopet pogorel v ključnem trenutku, saj ga je z napadom v kot stisnil Andy Schleck. Avstralec pa se ni dal in se je v svojem slogu boril do zadnjega atoma moči. Na koncu je v etapi sicer izgubil rumeno majico, vendar je bil zaostanek dovolj majhen, da si jo je naslednji dan na Alpe d'Huezu priboril nazaj in zadržal do konca. Čeprav je Tour osvojil le enkrat, bo Evans ostal eden od kolesarjev, ki so zelo zaznamovali moderno dobo francoske pentlje.

uploaded


Cadel Evans nikoli ni bil serijski zmagovalec, vseeno pa je v dolgi karieri vknjižil 29 zmag na najvišji ravni, tudi tri etape na Touru, eno na Giru in eno na Vuelti. Avstralec kariero zaključuje na dirki Tour Down Under, kjer je leta 2002 v 5. etapi prvič slavil med profesionalci.

Odličnega Avstralca so s posebno barvno kombinacijo kolesa SLR01 počastili tudi pri BMC-ju. Na zgornji cevi okvira je naslikan risani junak Tintin, nad katerim se je Evans navduševal kot otrok in ki ima še vedno mesto na steni njegove spalnice.

Zadnje vilice so poslikane z aboridžinskim vzorcem, saj je Evans odraščal blizu aboridžinske, še vedno pa naj bi bil velik ljubitelj njihove umetnosti. Na zgornji cevi je napis "forever grateful" ali v prevodi večno hvaležen, s katerim se Evans želi pokloniti kolesarskemu svetu. Sprednje vilice so pobarvane kot avstralska zastava, zlata črta na spodnji cevi okvira pa je posvečena zlati medalji na svetovnem prvenstvu. Evansa na novem kolesu si lahko ogledate v spodnjem videu.

uploaded


"Po dvajsetih letih sem še vedno vesel kot otrok, ko dobim novo kolo. Počutim se, kot da je ponovno božič! Moje celotno življenje je bilo posvečeno kolesu, posebno kolo za moje slovo pa bo dirko naredilo še bolj pomembno. Upam, da se bom z njim lahko še zadnjič vmešal v boj za zmago. Bomo videli," je bil darila BMC-ja vesel Evans.

Labodji spev avstralskega šampiona pa prav gotovo ne bo minil brez boja, saj je Evans napovedal, da je na dirko pripotoval z enim samim ciljem - zmago. Ne glede na končni rezultat pa bo Avstralec za seboj pustil veliko praznino. Srečno, Cadel!

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ