Sredin izziv: Valonska puščica in znameniti zid

Sredin izziv: Valonska puščica in znameniti zid
20.04.2021 AVTOR: DZ, foto sirotti

Sreda, 21. april. Dan za Valonsko puščico. Eno izmed ardenskih klasik. Ne spada med monumente, a ima že od leta 1936 prostor med "velikimi".

Valonska puščica. Ardenska klasika, ki je sicer vedno v senci velike Liege-Bastogne-Liege, a vendarle si je izborila prestiž in prostor v koledarju. Pred leti so dirki Valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege organizirali zapored in vse skupaj oglaševali kot “Ardenski vikend”.

Samo sedem kolesarjev je do zdaj dobilo obe dirki v isti sezoni. Alejandro Valverde, ki še vedno vztraja kar trikrat (2006, 2015 in 2017), Philipe Gilbert (2011) ter že nekdanji kolesarji: Ferdi Kubler dvakrat, Stan Ockers (1955), Eddy Merckx (1972), Moreno Argentin (1991) in Davide Rebellin (2004). Če pa se osredotočimo na Valonsko puščico.

Prvič so jo izpeljali leta 1936. Namen? Povečati prodajo časopisu Les Sports. Dirka je večkrat zamenjala startna in ciljna mesta. Tudi traso. Od leta 1998 pa se dirka začne v mestu Charleroi, konča pa na znamenitem vzponu Mur de Huy. Trikrat se kolesarji soočijo z njim. V tretjem poskusu je cilj na vrhu. Prav ob vstopu v zadnje tri kroge se kolesarji soočijo z bolj razgibano, zahtevnejšo traso.

Organizatorji - govorimo o agenciji ASO - so želeli zaključek nekoliko bolj popestriti in ga narediti manj predvidljivega. Zato so v traso uvrstili Cote de Chevare, ki je na sporedu tik pred spustom in vzponom na Huy. Sicer pa bo 85. izvedba dirke dolga 192 kilometrov. Glede na izkušnje iz preteklih let pa je jasno, da bo o zmagovalcu odločal Huy. Klanec je dolg 1,3 km. Povprečni naklon je 9,6-odstoten.

Pred klancem vedno gledamo hud boj za pozicije, dobrih 500 metrov pred ciljem pa pride še do zožanja. Najstrmejši, več kot 20-odstotni odsek je štiristo metrov pred ciljem. Belgijci so do zdaj slavili kar 38 zmag, zadnjič pa leta 2011, ko je bil prepričljivo najboljši Philippe Gilbert. Lansko zmago - dirko so zaradi koronavirusa prestavili na september takoj po Touru - bo branil Marc Hirschi. Drugi je bil Benoit Cosnefroy, tretji pa Michael Woods.

Vsi trije bodo na startu tudi jutri. Najuspešnejši kolesar na tej dirki pa je Alejandro Valverde. Španec, ki je tudi zdaj zelo dobro pripravljen - bil je peti na dirki Amstel Gold Race - je dirko dobil kar petkrat. Prvič leta 2006, potem pa je bil nepremagljiv od leta 2014 do 2017. Dvakrat je bil tudi drugi. Leta 2018 in 2017 je zmagal Julian Alaphilippe. Kaj pa favoriti? Hirschi letos ni pokazal take pripravljenosti, a ga ne moremo odpisati. Tudi Cosnefroy ni bil prepričljiv.

Pa vendar lahko govorimo o imenih, kot so Tom Pidcock, Alejandro Valverde, Julian Alaphilippe, Benoit Cosnefroy, Michael Woods, David Gaudu, Adam Yates, Maximilian Schachmann, Jakob Fuglsang, Bauke Mollema, Richard Carapaz, Dylan Teuns … Seveda so tu še Slovenci. Predvsem Primož Roglič in Tadej Pogačar. Oba spadata med največje favorite za visoka mesta. Na startni listi - ta še ni povsem potrjena - so tudi Jan Polanc, Matej Mohorič in Jan Tratnik.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ