Startni časi: Roglič med prvimi, Pogačar kot zadnji

Startni časi: Roglič med prvimi, Pogačar kot zadnji
05.04.2021 AVTOR: DZ

Pred vrati je 60. dirka po Baskiji. Tokrat z izjemno zasedbo. Prva favorita pa Tadej Pogačar in Primož Roglič. Najprej pa posamična vožnja na čas.

60. dirka po Baskiji se bo začela s skoraj 14 kilometrov dolgo in nadvse razgibano vožnjo na čas. Start in cilj bo gostil Bilbao. Takoj po startu se bodo kolesarji podali na vzpon. Ta bo dolg 2,3 km, na vrhu klanca Santo Domingo s 6,9-odstotnim povprečnim naklonom bo tudi gorski cilj tretje kategorije.

Sledil bo daljši spust, vožnja po mestu in potem še zaključni vzpon, tako da se bodo kolesarji dvignili nad samo mesto. Zadnjega klanca je petsto metrov, naklon pa je tu skoraj 10-odstoten. Na startu bo 167 kolesarjev. Med njimi tudi trije Slovenci. Zanimivo. Med prvimi se bo s progo soočil že zmagovalec te preizkušnje Primož Roglič. Kot deseti po vrsti se bo na progo podal ob 14:12.

Naslednji Slovenec bo Jan Polanc. Startal bo ob 14:50. Tadej Pogačar, ki letos na etapnih dirkah še ne pozna poraza se bo na pot podal kot zadnji. To bo ob 17:13. Kronometer bo vsekakor postavil stvari na svoje mesto in bo določil taktiko dirkanja v naslednjih dneh. Sicer pa je dirka po Baskiji vsako leto nadvse razgibana. Pravih ravninskih etap ni.

Šesta in obenem zadnja etapa se bo končala v kraju Eibar nad Arratejem. Dirka bo dolga 797 kilometrov, kolesarji pa bodo premagali 22 kategoriziranih vzponov. Primož Roglič je to dirko dobil leta 2018. Naslednje leto je bil Tadej Pogačar tu v krstni sezoni med elito šesti. Končne zmage se je takrat veselil Ion Izagirre, ki tako letos brani skupno zmago, saj lani dirke niso izpeljali. Na startu so poleg že omenjenih še številni vrhunski kolesarji, kot so:

Mikel Landa, Adam Yates, Richard Carapaz, Tao Geoghegan Hart, Jakob Fuglsang, Emanuel Buchmann, Wilco Kelderman, Maximilian Schachmann, Aleksej Lucenko, Pello Bilbao, Esteban Chaves, Marc Hirschi, Enric Mas, Alejandro Valverde, Sergio Higuita, Hugh Carthy, Bauke Mollema, Laurens De Plus, Sam Oomen, Benoit Cosnefroy, Fabio Aru, Jonas Vingegaard, Pierre Latour, Michale Woods, Ben Hermans, Daryl Impey, Guillaume Martin …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ