Stelvio: Najprej z eno nogo do vrha, zdaj pa brez balance navzdol

Stelvio: Najprej z eno nogo do vrha, zdaj pa brez balance navzdol
01.12.2016 AVTOR: D. Z.
Prav posebne mejnike postavlja Italijan Giuliano Calore. Posebej pri srcu mu je očitno znameniti prelaz Stelvio ... zgodba pa kar neverjetna.

Izšel je film z naslovom “48 ovinkov ponoči ”. Film govori o leta 1938 rojenem Italijanu Giulianu Caloreju, rojenem v Padovi. Očitno mu je prav posebno pri srcu znameniti prelaz Stelvio, kajti tam je v življenju postavil kar nekaj mejnikov.

A najprej se posvetimo zadnjemu. Odločil se je za precej nenavadno potezo. Ne navzgor, ampak navzdol. Z vrha Stelvia na 2758 metrih nadmorske višine proti dnu je moral premagati tistih znamenitih 48 ovinkov. Nič posebnega, boste dejali. A te ovinke je premagoval ponoči, zgolj z baklo in s pomočjo lunine svetlobe. Poleg tega pa brez balance.

Film je že na spletu, a je – razen napovednika – plačljiv. Sicer pa je Italijan znan po nekaterih zanimivih rekordih, tako da se je že vpisal Guinnessovo knjigo rekordov. Leta 1981 je prelaz Stelvio premagal tako, da je med kolesarjenjem igral na štiri različna glasbila. Skupno je s sabo nosil kar 33 kilogramov dodatne teže.

Leta 1983 je v vsega 13 urah premagal 14 dolomitskih prelazov. Naslednje leto pa je Stelvio prevozil tako, da je kolo poganjal samo z desno nogo. In, ne boste verjeli. Njegov čas je vsekakor zavidanja vreden. Razdaljo je namreč premagal v uri in 36 minutah. Tja do sredine 80 let je bil vsekakor zelo aktiven, saj je postavil tudi svojevrsten rekord v spuščanju s Stelvia. Leta 1985 je spust premagal v 27 minutah in sekundi.

Več pa na TEJ POVEZAVI.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ