Številka ena - Revija BICIKEL ( Št. 91 nov-dec )

Številka ena - Revija BICIKEL ( Št. 91 nov-dec )
11.11.2019 AVTOR: Boštjan Svete, foto: Sirotti

Ena od življenjskih prelomnic je prehod iz srednje šole ter nadaljevanje izobraževanja na fakulteti doma oziroma v tujini ali iskanje ustrezne zaposlitve.

Za precej nekonvencionalno pot pa se je odločil Jaka Hartman, ki je v času, ko so se njegovi sošolci v četrtem letniku prijavljali na fakultete, zaprosil za vizum za Kanado. Jaka je imel odločno predstavo o tem, kako v Britanski Kolumbiji vozi kolo, že od desetega leta starosti naprej. Do naslednje pomladi bo zaradi nižjih temperatur v Kanadi čas izkoristil v domačih krajih za odkrivanje novih enoslednic v širni okolici Škofje Loke. Da smo si podaljšali kolesarsko aktivne dni, pa je njemu in nam pripomoglo indijansko poletje, ki se te dni počasi zaključuje.

Težko se je soočiti s kolesarjenjem v poletnem kolesarskem kompletu s kratkimi rokavi konec oktobra ter dejstvom, da je glavna kolesarska sezona pri koncu in da bomo počasi začeli razmišljati o prihajajoči sezoni. A ne tako hitro. Vsaj v novembru se malo umirimo in upočasnimo dnevno hitenje ter pomislimo na lepe trenutke v preteklih mesecih. Premik ure nam pri tem »pomaga« s tem, ko nas navaja, da je v začetku novembra dan še krajši in da je to najbolj primeren mesec, da namenimo telesu nekoliko več počitka kot sicer.

Tudi v uredništvu smo se za trenutek ustavili in se ozrli v pretekle mesece ter pripravili pregled kolesarsko uspešnega leta. Kot je razmišljal uspešni rokometni trener Tone Tiselj, smo bili letos priča dogodkom na meji verjetnega. Zmaga Primoža Rogliča in tretje mesto Tadeja Pogačarja na Dirki po Španiji je bil tritedenski triler, ki se je zapisal v zgodovino slovenskega športa. Ne vem za vas, a jaz sem še vedno utrujen od te evforije, ki je je bilo letos deležno slovensko kolesarstvo. Dejstvo, da so letošnji zmagovalci vseh treh tritedenskih preizkušenj Ekvadorec Richard Carapaz, zmagovalec Dirke po Italiji, Kolumbijec Egan Bernal, zmagovalec Dirke po Franciji, ter Slovenec Primož Roglič, zmagovalec Dirke po Španiji, iz treh držav novink, ki so se zapisale na seznam zmagovalcev ene od tritedenskih preizkušenj, priča o prihodu sveže mlade generacije. V vrh te prihajajoče »mladine« sodi izjemni Tadej Pogačar, ki je že prvo leto v tekmovalni elitni kategoriji ter na prvi tritedenski preizkušnji zabeležil neverjetne tri etapne zmage na najtežjih gorskih etapah letošnje Dirke po Španiji. Vsak teden po eno. Z zmagami ter odločnimi vožnjami vse dni na tritedenski preizkušnji je kot najmlajši udeleženec dirke na koncu osvojil belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Da je bil tudi drugi v točkovnem seštevku za zeleno majico in četrti za pikčasto majico najboljšega hribolazca, je bolj podatek za ljubitelje statistike, ki pa podkrepi težo Tadejevega dosežka. Trenutek, ki verjetno nobenega ljubitelja kolesarskega športa ni pustil ravnodušnega, pa je bil, verjamem, končna podelitev, ko so bili vsi objektivi in kamere usmerjeni v prve tri kolesarje s Primožem Rogličem na prvem in Tadejem Pogačarjem na tretjem mestu.

Zadnji teden zaključevanja te izdaje revije se je dogajala izjemna prireditev v dirkališčnem kolesarstvu z nazivom Šest dni Londona. Ponovno smo bili deležni izjemnih predstav mojstrov dirkališčnega kolesarstva, med katere sodi tudi letošnji zmagovalec Elia Viviani. Z Italijanom, ki izstopa z zlatim kolesom, smo se srečali na velodromu v Češči vasi, kjer opravi večji del treninga, potrebnega za dobre priprave na olimpijske igre v Tokiu, kjer bo branil zlato medaljo v disciplini omnium.

Težko je zapisati, kaj je med vsem dogajanjem pika na i, tudi največji hazarderji pa si na začetku letošnje sezone ne bi upali staviti, da bo Primož Roglič pričakal sezono 2020 kot najboljši kolesar na svetovni lestvici s kar 1135 točkami prednosti pred drugouvrščenim Francozom Julianom Alaphilippejem. To je še številčen prikaz, kako uspešna sezona je za Primožem Rogličem, kateremu so zdaj v spomin na to izjemno sezono ter prvo slovensko zmago na eni od tritedenskih dirk pri odcepu za Primoževo rodno vas Strahovlje pri Kisovcu postavili skulpturo bika.

Kazalo



Fotolov: Svetovno prvenstvo v singlespeedu


Fotolov: Slovenska Vuelta


Pregled sezone 2019


Intervju Elia Viviani

Intervju Jaka Hartman

Vozili smo Scott Addict RC 20

Vozili smo Mondraker Superfoxy carbon R

Reportaža jesenskega kolesarjenja.

Značke: Literatura
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ