Številke Toura: Najstarejši, najmlajši, najizkušenejši, najštevilčnejši ...

Številke Toura: Najstarejši, najmlajši, najizkušenejši, najštevilčnejši ...
28.06.2013 AVTOR: D. Z.
Na startu dirke po Franciji bo 198 kolesarjev. Tudi Jani Brajkovič in Kristjan Koren. Tu so še nekateri zares zanimivi statistični podatki letošnje stote dirke.

Ekipe na dirki po Franciji
Sky Procycling, Cannondale Pro Cycling Team, Lotto Belisol Team, BMC Racing Team, RadioShack Leopard, Team Europcar, Astana Pro Team, Equipe Cycliste FDJ.fr, AG2R La Mondiale, Team Saxo-Tinkoff, Katjuša, Euskaltel-Euskadi, Movistar Team, Cofidis Solutions Credits, Lampre-Merida, Omega Pharma-Quick Step, Belkin Pro Cycling Team, Garmin Sharp, Orica GreenEDGE, Team Argos Shimano, Vacansoleil DCM in Sojasun.

Najstarejši je Saxo Tinkoff, najmlajši Cannondale
V povprečju najstarejšo ekipo ima danski Saxo Tinkoff. Alberto Contador, Michael Rogers, Nicolas Roche, Roman Kreuziger in drugi so v povprečju stari 32 let in 144 dni. Sledijo RadioShack Leopard, Lotto Belisol Orica GreenEdge, AG2R La Mondiale, Katjuša, BMC in Astana Janija Brajkoviča. Te ekipe imajo na dirki kolesarje, ki so v povprečju starejši od 30 let. Najmlajši so pri moštvu Cannondale, kjer vozi tudi Kristjan Koren. Povprečna starost kolesarjev, ki jim bo poveljeval Peter Sagan je 27 let in 173 dni.

19-letnik proti 41-letniku
Ko smo pri letih. Najmlajši kolesar na dirki bo letos Danny Van Poppel, ki ima šele 19 let in 338 dni. Sledijo še Aleksej Lucenko, Moreno Moser, Tom Dumoulin, Romain Bardet … Med 11 najmlajših spadajo tudi taki kolesarji, kot so Thibaut Pinot, Peter Sagan, Michal Kwiatkowski, Nacer Bouhanni, Nairo Quintana …

Mesto najstarejšega pa pripada tudi najstarejšemu kolesarju v Pro Touruh. Seveda govorimo o izkušenemu, 41-letnemu (in 286 dni) Jensu Voigtu, sicer članu moštva RadioShack Leopard. Staurt O'Grady ima 39 let in 327 dni. Sledijo Matteo Tosatto, Andreas Kloeden, Christian Vandevelde, Gregory Henderson, David Millar … Osmi najstarejši je Cadel Evans, ki ima 36 let in 135 dni. Omenimo še Joaquima Rodrigueza. Španec je s 34 leti in 48 dnevi 20. najstarejši kolesar na letošnji dirki po Franciji.

Stuart O'Grady z največ nastopi
Povprečna starost vseh kolesarjev na letošnji dirki po Franciji znaša 29 let in 160 dni. Največ nastopov na dirki po Franciji ima Stuart O'Grady. Avstralec se je na startu te preizkušnje pojavil že 16-krat. Letos se bo že 17. Sledi Jens Voigt s 15 nastopi, potem pa Sylvain Chavanel z 12. Sledijo še Jerome Pineau, Haimar Zubeldia, David Millar, Christian Vandevelde, Thomas Voeckler in Andreas Kloeden. Vsi imajo po deset nastopov.

Izmed letošnjih favoritov za skupni vrstni red omenimo Cadela Evansa, ki ima osem nastopov. Tudi oba slovenska predstavnika sta že izkusila dirkanje na največji kolesarski prireditvi. Kristjan Koren bo nastopil že četrtič, saj od prestopa v profesionalne kolesarje na Touru ni manjkal. Jani Brajkovič pa bo tu tretjič. Dvakrat je dirko končal – lani na izjemnem devetem mestu – enkrat pa je moral zaradi padca odstopiti.

Največ je Francozov
Sicer pa bo 54 od skupno 198 kolesarjev na dirki po Franciji nastopilo prvič. To je 27,3 odstotka. Največ kolesarjev na dirki, kar 42, je Francozov. Špancev je 27, Italijanov 18, Nizozemcev 17, Belgijcev 12, Avstralcev 11, Nemcev deset, Britancev in Američanov šest. Kazahstanci so štirje, Slovenca pa, kot že rečeno, dva.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ