Številni na tleh, Kittel do zmage

Številni na tleh, Kittel do zmage
02.07.2017 AVTOR: D. Z.
Klasična sprinterska etapa na dirki po Franciji. V mestu Liege je zmago slavil Marcel Kittel. Geraint Thomas je obdržal rumeno majico. Padec Frooma, Bardeta ...

Na dirki po Franciji je bila na sporedu druga etapa. Dolga je bila kar 203,5 km. Začela se je v nemškem Dusseldorfu, končala pa v belgijskem mestu Liege.

Zadnji kilometri so bili ravninski, pa čeprav je mesto (oziroma okolica) znano po tem, da gosti start in cilj znamenite klasike Liege-Bastogne-Liege. Etapa je bila sicer razgibana, a ne pretirano, tako da so vsi napovedovali sprint glavnine. Kolesarji so morali premagati tudi dva vzpona četrte kategorije, tako da smo videli tudi boj za pikčasto majico, pa čeprav sta bili na voljo zgolj dve točki.

Po pričakovanjih smo videli manjšo ubežno skupino, ki je poskušala presenetiti glavnino. Do pobega je prišlo kmalu po startu, tako da je prvi gorski cilj po vsega 6,5 km dobil Taylor Phinney. Vzpon na Cote de Graferiberg je bil dolg 1,4 km. Po Phinneyjevem napadu se je v ospredju izoblikovala skupinica štirih ubežnikov. Pridružili so se mu še Thomas Boudat (Direct Energie), Yoann Offredo (Wanty-Groupe Gobert) in Laurent Pichon (Fortuneo-Oscaro).

Privozili so si več kot tri minute prednosti, tako da je imela glavnina vse pod nadzorom. 30 kilometrov pred ciljem pa je na krožišču prišlo do padca. Na tleh so se znašli mnogi favoriti. Tudi rumena majica Geraint Thomas, pa lani najboljša Christopher Froome in Romain Bardet … Dolgo so se kolesarji pobirali, a potem so praktično vsi ujeli stik z glavnino. Froome je dobrih 20 kilometrov pred ciljem celo zamenjal kolo in vseeno uspel priključiti.

V ospredju je bil pred ubežniki še 1,3 km dolg vzpon četrte kategorije s povprečnim naklonom 4,7 %. Na Cote d’Olne je prvi prišel Phinney, ki si je tako priboril pikčasto majico za najboljšega na gorskih ciljih. V glavnini pa se nikakor niso mogli dogovoriti, kdo bo prevzel odgovornost pri lovu. Deset kilometrov do cilja sta v ospredju ostala samo še Offredo in Phinney. Imela sta dobrih 50 sekund prednosti.

Potem pa je glavnina pospešila in slabih pet kilometrov pred ciljem sta imela ubežnika še dobre pol minute prednosti. Ob vstopu v zadnji kilometer ju je glavnina ujela, medtem ko pravega vlaka nobena ekipa ni uspela sestaviti. V ospredju sta bila tudi Božič in Bole, ki sta pripravljala teren za Sonnyja Colbrellija. Italijan je kaotičen sprint začel tudi prvi, a to je bilo prezgodaj. Sprinterji so se udarili brez pravih pomočnikov in v tem kaosu je imel največ moči Marcel Kittel.

Nemec je bil prepričljiv. Še najbolj se mu je približal Arnaud Demare, tretji pa je bil Andre Greipel. Mark Cavendish je bil četrti, peti pa Dylan Groenewegen. Rumeno majico je ubranil Geraint Thomas. Pred kolesarji pa je precej zahtevnejša tretja etapa. Kolesarji se bodo na pot podali v belgijskem mestu Verviers, končali pa v francoskem Longwyju. Premagati bodo morali tri vzpone četrte kategorije in dva tretje, vključno z zaključnim vzponom, ki bo dolg 1,6 km. Povčreni naklon pa znaša 5,8 %.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ