Številni Slovenci na Češkem, svetovni prvak na Poljskem, Rus na Ventouxu

Številni Slovenci na Češkem, svetovni prvak na Poljskem, Rus na Ventouxu
06.08.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Na dirki po Poljski je v drugi etapi favorizirane sprinterje ugnal svetovni prvak Mads Pedersen, na Mont Ventouxu najhitrejši Rus Aleksander Vlasov. Adria Mobil 16. na Češkem.

Dirka po Poljski
Najprej na Poljsko. Po hudi nesreči v sprintu prve etape - zmagovalec je kljub padcu in poškodbam postal Fabio Jakobsen, ki se za življenje bori v bolnišnici - bi moral majico nabjoljšega v skupnem seštevku nositi kolesar moštva CCC Kamil Malecki.

Vendar pa so se pri moštvu odločili, da se majici iz spoštovanja do poškodovanega kolesarja. Želeli so jo predati kolesarjem Deceuninck Quick Stepa, vendar pa UCI pravila tega ne dovoljujejo.. Sicer pa je bila tudi druga etapa namenjena sprinterjem. Start je bil v kraju Opole, cilj pa v kraju Zabrze. Kolesarji so morali premagati 151 kilometrov. Etapa je bila sicer razgibana, a vseeno je bilo jasno, da bomo videli sprint glavnine.

Na startu tako ni bilo Jakobsena, Sarreaua, Pradesa in Touzeja. Vsi so jo skupili v padcu v prvi etapi. V pobeg, ki je bil že od starta usojen na neuspeh sta se podala Maciej Paterski in Julius van den Berg. Glavnina je imela ubežnika vseskozi pod nadzorom. Maciej Bodnar in kasneje Thomas De Gendt sta skrbela, da si ubežnika nista privozila veliko več kot tri minute prednosti in 30 kilometrov pred ciljem je bila razlika že manjša od minute.

16 kilometrov pred ciljem je bil pobega konec in začel se je boj za prevlado v ospredju. V zadnjih kilometrih so prevladovali kolesarji Trek Segafreda. Alex Kirsch, Jasper Stuyven in Edward Tehuns so pripravili odlično izhodišče Madsu Pedersenu. Svetovni prvak sicer ni ravno čisti sprinter, a izhodišče je bilo odlično, poleg tega je Pedersen znal izkoristiti surovo moč in je sprint začel zelo zgodaj.

Dovolj, da je presentil Pascala Ackermanna. Tudi Bora Hansgrohe je svojemu sprinterju pripravljala sprint, a Nemec ga je začel prepozno. Pedersen se je veselil zmage, prve v dresu svetovnega prvaka. Ackermann pa je bil drugi, Davide Ballerini pa tretji. Luka Mezgec je tokrat zasedel 11. mesto.

"Najprej bi to zmago rad posvetil Jakobsenu. Vesel sem, da mu jo lahko posvetim. Želim mu, da si hitro opomore in se hitro vrne v življenje in kolesarstvo. Že od starta smo se dogovorili, da se v sprintu dirka zame. Fantje so svoje delo opravili popolno, sam pa sem lahko to zaključil. Ne vem, kaj se je dogajalo v ozadju, a bilo je dovolj, da sem za sabo zadržal tudi Ackermanna," je med drugim dejal Pedersen, ki je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Zdaj ima štiri sekunde prednosti pred Ackermannom in Maleckijem. Mezgec na četrtem mestu zaostaja za šest sekund.

Češka
Kontinentalne ekipe se ukvarjajo predvsem s pomanjkanjem dirk. Pri Adriji Mobilu pa so se odpravili na Češko, kjer so danes začeli z dirko po Češki. Ta spada med dirke prve kategorije, konkurenca pa je letos vsekakor zelo močna, saj na dirki nastopa kar šest world tour moštev.

Med temi tudi Bahrain Merida, tako da so bili na startu prve etape poleg kolesarjev Adrie Mobila tudi Grega Bole, Domen Novak, Luka Pibernik in Jan Tratnik. Za uvod so se kolesarji soočili v ekipnem kronometru. Ta je bil dolg 18,1 km. Prepričljivo najihtrejši čas so postavili kolesarji moštva Mitchelton Scott. Povprečna hitrost je znašala kar 54,8 km/h. Čas pa 19:49. Drugi Sunweb in tretji Uno X sta zaostala za 25 sekund.

Bahrain Merida je z zaostankom 43 sekund zasedla osmo mesto. Dodatno minuto in 20 sekund je izgubil Domen Novak. Adria Mobil v postavi Jani Brajkovič, David Per, Kristjan Hočevar, Aljaž Omrzel, Marko Kump, Gašper Katrašnik in Boštjan Murn je zasedla 17. meto. Kolesarji so zaostali za 1:38. Na dirki nastopata tudi Andi Bajci in Žiga Grošelj. Njunn Felbermayr Simplon Wels je zasedel predzadnje 20. mesto. Zaostanek pa 1:50. Do konca dirke so še tri etape.

Mont Ventoux
Enodnevna dirka na Mont Ventoux. Lani so jo izpeljali prvič, letos pa smo videli še drugo izvedbo. Vaison la Romaine je gostil start, cilj pa je bil na znamenitem osamelcu v Provansi. Po 179 kilometrih so kolesarji prišli na Mont Ventoux. Kmalu po startu je prišlo do pobega osmih kolesarjev.

Skupino so sestavljali Carmelo Urbano Fontiveros (Caja Rural-Seguros RGA), Lewis Askey (Groupama-FDJ), Jose Gonçalves (Nippo Delko One Provence), Juan Felipe Osorio Arboleda (Burgos-BH), Alessandro Monaco (Bardiani-CSF), Garikoitz Bravo Oiarbide (Euskaltel-Euskadi), Marlon Gaillard (Total Direct Energie) in Robert Scott (Canyon dhb p/b Soreen).

Že osrednji del etape je bil razgiban, v glavnini pa so imeli vse pod nadzorom kolesarji Astane in Trek Segafreda. Ob začetku zaključnega vzpona - ta je dolg 19,4 km, povprečni naklon pa je 7,9-odstoten - je v ospredju vztrajal samo še Garikoitz Bravo Oiarbide, tako da je bilo vseskozi jasno, da se bodo na vzponu udarili glavni favoriti.

Deset kilometrov pred ciljem je prvi napadel Pierre Latour, a so Cofidisovi kolesarji narekovali dovolj oster ritem, da Latour ni mogel prav daleč. Medtem je na presenečenje mnogih že popustil Miguel Angel Lopez - slabšo pripravljenost je kazal že na dirki La Route d’Occitanie. Astana pa je še vseeno računala na Aleksandra Vlasova.

Dobrih šest kilometrov pred ciljem je Latoura prehitel Guillaume Martin, ki je nadaljeval v samostojni vožnji. Sledili so kolesarji Trek Segafreda, kar je dobre štiri kilometre pred ciljem izkoristil prej omenjeni Vlasov. Hitro je prehitel tudi Martina in nadaljeval v samostojnem pobegu vse do cilja.

Vlasov - lani je blestel tudi na dirki po Sloveniji - se je veselil prestižne zmage, četrte v profesionalni karieri. Richie Porte je za njim zaostal za 18 sekund, Martin pa za 59. Sledili so Latour, Aru, Tejada, Elissonde in šele na osmem mestu Nairo Quintana. Kolumbijec je v prvem delu sezone blestel, zdaj pa ne kaže ravno najboljše forme. Deveti je bil lanski zmagovalec Jesus Herrada.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ