Štiri leta, ki so obogatila kolesarstvo - IAM Cycling pomahal pelotonu v slovo

Štiri leta, ki so obogatila kolesarstvo - IAM Cycling pomahal pelotonu v slovo
11.10.2016 AVTOR: Matej Zalar
Švicarska ekipa IAM Cycling se po štirih sezonah v kolesarstvu zaradi pomanjkanja denarja poslavlja. Ravno v trenutku, ko se njeni kolesarji približujejo vrhuncu.

Na prvi pogled se zdi, da je bila IAM Cycling še ena povprečna ekipa, ki sem in tja s kakšnim rezultatom opozori nase, a se nato spet hitro zlije s sivim povprečjem manj bogatih ekip. Sponzorirana z denarjem švicarske finančne skupine je najprej dve leti obstajala kot prokontinentalna ekipa, v zadnjih dveh sezonah pa je imela status WorldTour ekipe.

Lastnik ekipe Michel Thetaz je iskal sponzorja, ki bi pomagal nositi finančno breme ekipe, a je bil do maja neuspešen, nato pa priznal poraz in napovedal, da se bo ekipa po koncu sezone 2016 poslovila. "Vsi s težkim srcem pričakujemo finalno dejanje naše ekipe. To bo zadnji sestanek, zadnja priložnost, da pokažemo čudoviti dres ekipe IAM Cycling. Zagotovo bo zelo čustveno, a se bomo vseeno potrudili, da dirko odpeljemo po najboljših močeh, " je pred dirko Paris-Tours, zadnjo za IAM, medijem povedal športni direktor Eddy Seigneur. 

Najprej se še za trenutek vrnimo k začetkom ekipe. V prvih dveh sezonah je IAM šele gradil svoje ime v pelotonu in iz leta v leto privlačil boljše kolesarje, njihovo največje ime je bil švicarski specialist za etapne dirke Mathias Frank. V sezoni 2015 je dosegel vrhunski rezultat za ekipo z osmim mestom v generalni razvrstitvi na francoskem Touru, manjkala pa je pika na i - dobljena etapa na eni od tritedenskih dirk, ki bi IAM zacementirala med najboljšimi ekipami sveta. 

V sezoni 2015 so tako zbrali 14 zmag, med drugim etape na dirki po Poljski, dirki po Avstriji in dirki po Belgiji, Heinrich Haussler pa je osvojil naslov avstralskega državnega prvaka. Že pred sezono pa so se zapletli v manjši spor z UCI-jem, ki je na Mednarodno kolesarsko zvezo in njeno rigorozno spoštovanje pravil vrgel zelo temno luč.

 

 

IAM se je namreč odločil za zelo zanimivo marketinško potezo, ki bi promovirala tudi njihove kolesarje in iz imen poizkušala ustvariti marketinške znamke. S tem se je strinjal tudi IAM, ki je prostor pod kratico odstopil za imena kolesarjev, dres pa je izgledal fantastično in inovativno. Pri UCI-ju pa so ponovno dokazali, da nimajo niti malo posluha za nove marketinške prijeme in so dizajn dresov prepovedali z obrazložitvijo, da je prostor na zgornjem delu dresa po pravilih namenjen sponzorjem in da morajo pri IAM-u ta pravila spoštovati. Z odločitvijo so na internetu sprožili pravi vihar ogorčenja, na koncu pa so bili na izgubi prav vsi.

Pred sezono 2016 je vodstvo švicarskega sklada napovedalo, da samo ne bo več zmožno nositi finančnega bremena profesionalne ekipe na najvišjem nivoju. Želeli so dodatnega sponzorja, izključili pa so možnost združitve s katero od ekip v težavah, saj bi se s tem podrla njihova notranja ureditev. Do maja so iskali sponzorja, nato pa vrgli puško v koruzo. 

 

 

Sezona se je sicer za njih začela zelo dobro, Jerome Coppel je dobil skupni seštevek na dirki Etoile de Besseges, Sondre Holst Enger pa zadnjo etapo na dirki po Hrvaški, ki se je končala v Zagrebu. Po tem, ko IAM-ovi kolesarji izvedeli, da bodo po sezoni ostali brez delodajalca, so začeli dirkati kot prerojeni. Najprej je na Giru prišla prva zmaga na tritedenskih dirkah, Roger Kluge je dobil 17. etapo s ciljem v mestu Cassano d'Adda. Ko je bil led prebit, so Klugejevmu zgledu sledili tudi na drugih dirkah. 

Najprej je Jarlinson Pantano dobil 9. etapo na dirki po Švici, kar je bila napoved impresivne forme na dirki po Franciji. Tam je bil Kolumbijec v večih pobegih, bil je eden najbolj agresivnih kolesarjev na dirki, kar se mu je obrestovalo v 15. etapi s ciljem v Culozu, ko je izpolnil največjo željo lastnikov ekipe IAM - zmago na francoski pentlji. Ob koncu sezone sta sledili še zmagi Jonasa Van Genechtena in Mathiasa Franka na Vuelti, z udejstvovanjem v pelotonu pa je IAM Cycling zaključil s tretjim mestom Van Genechtena na dirki Paris - Tours.

Predvsem zaradi uspešne druge polovice sezone ob razpadu ekipe ostaja grenak priokus, saj se zdi, da so končno uspeli najti pravo mešanico izkušenih kolesarjev (Frank, Coppel) in mladih talentov (Pantano, Holst Enger) za uspešno dirkanje v WorldTouru. Če bi takšne predstave kazali že lani, bi bilo verjetno tudi iskanje dodatnega sponzorja precej lažje.

 

 

Zdaj se za vse kolesarje, športne direktorje in podporno osebje začenja prava agonija. Trenutno ima pogodbo za naslednjo sezono podpisanih le 13 od 28 kolesarjev ekipe, preostali pa bodo v obdobju, ko imajo ekipe večinoma že polne zasedbe, težko dobili pogodbe. Še težje bo službo dobiti športnim direktorjem, mehanikom in maserjem, ki so do sedaj delovali pri švicarski ekipi.

S tem se zaključuje zgodba z imenom IAM Cycling. Zgodba ene najbolj simpatičnih ekip v pelotonu, okrog katere se niso dogajale afere in ki je predstavljala eno od zdravih novih sredin kolesarstva, ki jih ta šport krvavo potrebuje. Le upamo lahko, da bodo v duhu IAM-a v prihodnje delovali pri Bori Hansgrohe, Bahrain Meridi in TJ Sportu, ki bodo zapolnili vrzel v profesionalnem pelotonu. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ