Sto dni do Roubaixa in sto dni do konca neverjetne zgodbe

Sto dni do Roubaixa in sto dni do konca neverjetne zgodbe
30.12.2016 AVTOR: D. Z.
Pri moštvu Etixx Quick Step so danes med drugim na twitterju opozorili na načrtovano upokojitev zvezdnika Toma Boonena.

“Še sto dni nas loči do Pariz-Roubaixa, zadnje dirke Toma Boonena. ” Tako se je glasil tvit belgijskega moštva Etixx Quick Step.

Že dlje časa je namreč jasno, da se bo v sezoni 2017 upokojil Tom Boonen. Eden izmed najpopularnejših športnikov v Belgiji, športnik, ki je v Belgiji zares pravi zvezdnik. 36-letni Tom Boonen pa bo kariero končal na njemu najljubši dirki Pariz-Roubaix. Sicer pa ima Belgijec za sabo izjemno kariero, ki bi jo rad v zadnji sezoni še obogatil. Govorimo o mojstru za enodneve belgijske klasike, ki se je v zgodnjem obdboju profesionalne karire izkazal tudi kot pravi sprinter.

Leta 2002 je kot član moštva US Postal Service prestopil med elito. Že naslednje leto pa je postal član moštva Quick Step Davitamon in je v tej sredini vztrajal vse do letos. Njegovi dosežki? Kar težko bi našteli vse. Leta 2005 je postal svetovni prvak, dvakrat je bil državni prvak. Kar trikrat je dobil dirko po Flandriji, štirikrat pa prej omenjeno klasiko Pariz-Roubaix. Petkrat je bil najboljši na dirki E3 Harelbeke, trikrat na dirkah Gent-Wevelgem in Kuurne-Bruselj-Kuurne.

Dvakrat je dobil sprintersko dirko Scheldeprijs pa tudi Pariz-Bruselj. Po enkrat pa Dwars door Vlaanderen, Munsterland Giro, Rund um Koln in London Surrey Classic. Predvsem leto 2012 je bilo zanj izjemno, saj je dobil naslednje dirke: dirko po Flandriji, Pariz-Roubaix, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem in državno prvenstvo. Leta 2005 pa je dobil Flandrijo, Roubaix in potem še cestno dirko na svetovnem prvenstvu.

Sicer pa se lahko pohvali tudi s šestimi etapnimi zmagami na dirki po Franciji. Vse je osvojil v letih 2004, 2005 in 2007. Tega leta je osvojil tudi zeleno majico najboljšega po točkah. Na španski Vuelti je leta 2008 dobil dve etapi. Kaj pa krajše etapne dirke? V skupnem seštevku je dobil štiri različne. Po enkrat dirko po Belgiji, dirko Picardie in dirko World Ports Classic. Kar štirikrat pa je dobil dirko po Katarju. Zadnjič leta 2012.

Nepozabni bodo predvsem dvoboji med njim in Fabianom Cancellaro. Boonen je Belgijcem predstavljal naslednika legendarnih kolesarjev, kot sta Johan Museeuw in Peter Van Petegem. Prav zanimivo bo videti, če bo Boonenu kariero uspelo končati v velikem slogu. Na dirki po Flandriji ali pa na dirki Pariz-Roubaix je zadnjič zmago slavil leta 2012, kasneje pa se je prepogosto ukvarjal predvsem s poškodbami. Letos je na velodromu v Roubaixu šele v sprintu izgubil zmago. Premagal ga je Mathew Hayman. Na SP v Katarju je bil tretji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ