Strade Bianche: Fabian Cancellara pokvaril načrte Etixxu, Saganu ... (VIDEO in FOTO)

Strade Bianche: Fabian Cancellara pokvaril načrte Etixxu, Saganu ... (VIDEO in FOTO)
05.03.2016 AVTOR: D. Z.
Fabian Cancellara je še tretjič dobil dirko Strade Bianche, potem ko je ugnal dva kolesarja Etixx Quick Stepa, pa tudi Petra Sagana. Grega Bole 23.

Na startu tudi dva Slovenca
Pričakovali smo spektakel na makadamskih poteh dirke ekstra kategorije Strade Bianche in smo ga tudi dobili. Siena je gostila start in cilj 176 kilometrov dolge preizkušnje, poznane predvsem po makadamskih odsekih. Teh je bilo devet. Na startu sta bila tudi dva Slovenca Grega Bole in Primož Roglič.

Kmalu po startu so se v pobeg podali naslednji kolesarji: Jesse Sergeant (AG2R-La Mondiale), Tom Van Asbroeck (LottoNL-Jumbo), Marcin Mrozek (CCC Sprandi Polkowice), Tiziano Dall'Antonia (Androni Giocattoli), Lorenzo Rota (Bardiani-CSF), Riccardo Stacchiotti (Nippo Vini Fantini) ter kolesarja Lotto Soudala Jens Debuscherre in Pim Ligthart. Privozili so si štiri minute naskoka.

Brambilla vseskozi v napadu
Na tretjem makadamskem odseku, z 11,9 km najdaljšem na dirki, so pospešili kolesarji Etixx Quick Stepa, ki so imeli v svojih vrstah lanskega zmagovalca Zdeneka Štybarja. Ubežnikom se je glavnina hitro približala na vsega minuto. A ta razlika je bila podobna tudi po petem makadamskem odseku. Ubežnike je glavnina ujela po 106 kilometrih dirkanja in tako se je vse začelo znova.

Sledili so novi napadi in v naslednjem pobegu je sodeloval tudi ključni mož letošnje dirke Gianluca Brambilla. V hudem vetru pa je v glavnini vztrajalo še vsega okrog 60 kolesarjev. Brambilla je kasneje po sedmem makadamskem odseku sam nadaljeval v ospredju. Na osmem odseku pa je počilo. Peter Sagan ne ostro napadel. Sledil mu je Zdenek Štybar, nekoliko kasneje pa se jima je pridružil še Fabian Cancellara, ki je lovil tretjo zmago na tej preizkušnji.

Cancellara prvi napadel
Brambillo so hitro ujeli, ta pa je kot Štybarjev klubski kolega opravil veliko dela. Cancellara je 14 km pred ciljem prvi poskušal z napadom, a so ga preostali ujeli. Manj kot deset kilometrov pred ciljem je Brambilla spet napadel in predvsem Cancellara je poskrbel, da ga je trojica ujela. Potem pa je Italijan spet pobegnil.

Tokrat sta mu Cancellara in Sagan dovolila, da si je privozil rahlo prednost, medtem ko se je Štybar lahko vozil v zavetrju. Razlika pa je znašala vsega okrog deset sekund, medtem ko ostali zasledovalci niso imeli več večjih možnosti za uspeh. Tako so brez možnosti za zmago ostali Van Avermaet, Fuglsang, Valverde, Nordhaug, Ulissi, Nibali, Benoot, Vakoč,  … Sledil je še zahteven zaključek.

Cancellara premočan
Zelo strm vzpon tik pred ciljem, potem pa še zapleten spust do ciljne črte. Sagan je hitro popustil in se je moral zadovoljiti s četrtim mestom. Cancellara in Štybar pa sta ujela Brambillo, ki je bil na koncu tretji. Sledil je dvoboj za zmago. Cancellara je vseskozi vozil pred Štybarjem. Ta pa ni imel moči, da bi ga še prehitel. Fabian Cancellara se je lahko veselil zaslužene zmage.

Že tretje na tej dirki. Organizatorji so obljubili, da bodo po kolesarju, ki trikrat slavi na tej preizkušnji poimenovali enega izmed makadamskih odsekov. Grega Bole je bil 23., Primož Roglič pa 74. Bole je zaostal za dve minuti in 41 sekund, Roglič pa za dobrih 24 minut.

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ