Strade Bianche: Od snežno belih do umazanih poti

Strade Bianche: Od snežno belih do umazanih poti
01.03.2018 AVTOR: D. Z.
Bliža se sobota in dan za znamenito dirko Strade Bianche. V teh dneh so bile ceste zasnežene. Zdaj pa je napovedan dež.

Strade Bianche. Govorimo o dirki, ki je prišla med dirke World Toura. Sicer nima prav dolge zgodovine, saj bo letos na sporedu šele dvanajstič.

A vendar v kolesarstvu že od vsega začetka uživa prav poseben ugled. Leta 2007 se je prve zmage veselil Aleksander Kolobnjev. Že naslednje leto je prvič zmagal Fabian Cancellara, ki je ta uspeh ponovil še dvakrat in je tako s tremi zmagami postal najuspešnejši kolesar na dirki Strade Bianche. Po tretji zmagi so po njem poimenovali enega izmed makadamskih odsekov.

Lani je boj za zmago dobil Michal Kwiatkowski, ki je premagal Grega Van Avermaeta in Tima Wellensa. Poljak je dirko dobil že dvakrat in bi se lahko z morebitno zmago izenačil s Cancellaro. A pot do zmage bo v soboto še posebej zahtevna. Dirka je znana po tem, da se morajo kolesarji spopasti z makadamskimi odseki, zato jim tudi pravijo “bele ceste ”. Ti odseki in tudi ceste so bili v preteklih dneh še posebej beli, saj je bila tudi v Toskani prava zima. Sneženje in nizke temperature tudi do – 7 stopinj celzija.

Dirke do zdaj ne bi mogli izpeljati. A za naslednje dni je napoved, vsaj kar se tiče temperatur, prijaznejša. Se pa kolesarji najbrž ne bodo razveselili napovedanega dežja. Dež bo tako po vsej verjetnost poskrbel, da snega na cesti ne bo več, zato pa se bodo makadamske poti spremenile v blatne. Lani so se kolesarji ravno tako vozili po blatnih poteh, tako da lahko po vsej verjetnosti na vrhu pričakujemo podobna imena. Poleg že omenjenega Kwiatkowskega so na startni listi tudi zvezdniki, kot so Peter Sagan (prihaja z višinskih priprav).

Potem so tu še Vincenzo Nibali, Greg Van Avermaet, Romain Bardet, vodilni na lestvici World Tour Daryl Impey, Tom Dumoulin, Philippe Gilbert, Fernando Gaviria, Zdenek Štybar, Edvald Boasson Hagen, Sep Vanmarcke, Aleksej Lucenko, Moreno Moser, Tiesj Benoot, Steven Kruijswijk, Enrico Battaglin, Diego Ulissi … Na startu bo tudi lepo število Slovencev. Na startni listi je zaenkrat tudi Primož Roglič, za katerim so priprave na visoki nadmorski višini. Za Bahrain Merido bodo nastopili Grega Bole, Kristijan Koren in Matej Mohorič. Na trenutni startni listi moštva UAE Team Emirates je tudi Jan Polanc.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ