Strokovnjaki: Armstrong zlorabil transfuzijo na Touru 2009

Strokovnjaki: Armstrong zlorabil transfuzijo na Touru 2009
08.10.2012 AVTOR: D. Z.
Strokovnjak na področju boja proti dopingu Michael Ashenden je poudaril, da podatki z Biološkega potnega lista kažejo na to, da naj bi Lance Armstrong leta 2009 prakticiral prepovedano transfuzijo krvi.

Primer Armstrong v reviji Bicikel.com
V naslednjih dneh bo izšla nova številka revije Bicikel.com, v kateri si boste lahko med drugim več prebrali tudi o primeru Lancea Armstronga. Kronološko smo obdelali obtožbe proti Armstrongu, zbrali pa smo tudi dobre stvari, ki jih je njegov način dela prinesel športu na sploh in predvsem kolesarstvu. Obenem pa si boste lahko več prebrali tudi o biografiji Tylerja Hamiltona, v kateri med drugim opisuje tudi podrobnosti, kako so jemanje nedovoljenih poživil prakticirali v takratnem moštvu US Postal Service.

Avstralca Robin Parisotto in Michael Ashenden sta strokovnjaka na podorčju boja proti dopingu, ki sta sodelovala pri nastajanju Biološkega potnega lista. Zdaj pa oba trdita, da, sodeč po odvzetih vzorcih za potrebe tega sistema, obstaja velika verjetnost, da si je Lance Armstrong leta 2009, ko je po povratku v kolesarsko karavano zasedel tretje mesto v skupnem seštevku dirke po Franciji, pomagal z nedovoljeno transfuzijo krvi.

Ashenden je poudaril, da so bili pri odvzetih vzorcih med Tourom leta 2009 pozorni predvsem na dve sumljivi vrednosti. V Armstrongovem telesu je bil nivo reikulucitov nižji od normlanega in pričakovanega, kar naj bi bil eden izmed znakov krvne tranfuzije. "Manjša proizvodnja rdečih krvnih telesc je klasičen znak krvnega dopinga. Telo reagira tako, da zavre proizvodnjo novih rdečih krvnih telesc," je za spletno stran California Watch dejal Ashenden.

Slednji je še dodal, da bi moralo število rdečih krvnih telesc med tritedensko preizkušnjo zaradi hudih naporov drastično pasti, kar pa se v Armstrongovem primeru ni zgodilo: "Tudi, da do tega na tritedenski dirki ne pride, je znak za krvni doping." Tudi Parisotto je že prej poudaril, da se Armstrongove vrednosti niso gibale po pričakovanjih.

Sicer pa je Armstrong leta 2009 na spletni strani Livestrong.com objavljal rezultate odvzetih vzorcev, saj je poudaril, da želi biti ob vrnitvi v kolesarsko karavano čim bolj transparenten. Sodeč po tistih vrednostih je pred začetkom Gira, na katerem je prvič nastopil, njegov hematokrit znašal 43,5, na koncu italijanske preizkušnje pa 38,2. Torej je ta hematokrit padel za pet točk.

Mesec dni kasneje, na začetku Toura je imel 42,8 hematokrita, dirko po Franciji pa je končal s hemtokritom 43. Po besedah Ashendena in Parisotta je to tudi znak krvne transfuzije. Takoj se je odzval Mark Fabiani, Armstrongov predstavnik za stike z javnostjo, ki je Ashendena označil za pristranskega, saj je v preteklosti kot priča že sodeloval v tožbah proti Armstrongu.

"Pravila so očitno jasna vsem, razen Usadi. Na dopinškem testu padeš, ali pa ga opraviš. Vmesne možnosti ni. Lance Armstrong je opravil vse kontrole, tudi tiste med dirko po Franciji 2009," je prek elektronske pošte zapisal Fabiani. Ta Biološkega potnega lista, zaradi katerega sta bila kaznovana tudi Tadej Valjavec in Franco Pellizotti, očitno ne priznava, saj ta sistem ne temelji na pozitivnih vzorcih, ampak na statistiki in odstopanjih določenih parametrov, kot sta hematokrit in hemoglobin.

vir: California Watch
Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ