Stumpjumper Comp Carbon 29: Slovo 26-palčnim kolesom

Stumpjumper Comp Carbon 29: Slovo 26-palčnim kolesom
03.01.2013 AVTOR: Blaž Mazi
Stumpjumper je že tri desetletja sinonim za vsestranska kolesa, ki sledijo trendom v razvoju gorskokolesarske kulture.

Polnovzmeteni modeli Stumpjumper FSR naslavljajo najširši krog kolesarjev, ki se želijo igrati na enoslednicah, modeli s sprednjim vzmetenjem pa so namenjeni nekoliko bolj »dirkaškim igricam «. Specializdovi inženirji so tudi prepričani o prednostih velikih koles in »Stumpy « bo v 2013 na voljo le kot tventinajner.
 

S tremi desetletji zgodovine in razvoja lahko brez zadržkov zapišemo, da je Stumpjumper legendarno ime v svetu gorskega kolesarstva. V ozadju se se skriva progresivno razmišljanje, ki želi ponuditi kolesarjem najboljše kolo v določenem segmentu. V krosu so to očitno velika kolesa, karbonski okvir in manjšanje števila prestav. Elitnim tekmovalcem so namenjeni modeli S-Works z malenkost lažjimi 11m karbonskimi okvirji. Sledijo pa jim Marathon, Expert in Comp z enakimi 8m karbonskimi okvirji.

Karbon na velikih kolesih
 

Srce kolesa sestavlja karbonski okvir, izdelan iz mešanice vlaken 8m. Specialized s kratico FACT (Functional Advanced Composite Technology) označuje celovit pristop k izdelavi kompozitov. Na vsakem delu okvirja dosežejo želeno funkcijo s pomočjo njegove oblike, orientacije vlaken in številom plasti na določenem delu. Povedano drugače, s pomočjo karbona in kalupov, okvir ni več skupek spojenih cevi, ampak celota, ki je sestavljena iz različnih področij. Na nekaterih je potrebna togost, drugje pa večja upogljivost poskrbi za udobno vožnjo in manjša težo.

Dolgoletne izkušnje se hitro pokažejo na terenu. Zaradi močne spodnje cevi je poganjanje in pospeševanje na pedalih čvrsto, v zavojih pa vsaj v zgornjem delu kolesa ni motečega zvijanja in »Stumpy « poslušno sledi načrtovani liniji. Pri vožnji sede se pozna odsotnost zadnjega amortizerja in na slabših podlagah nas seveda premetava. Podzavestno prestavimo v težji prenos, dvignemo zadnjo plat in tempo. Na makadamskih podlagah pa karbon opravlja svojo nalogo, veliko pripomoreta tudi ožja sedežna cev in 27,2 sedežna opora.

Drugi pomemben dodatek, zaradi katerega je vožnja prijetna kljub odsotnosti amortizerja pa so 29-palčna kolesa. Na neravninah so sunki opazno manjši in vzdrževanje visoke hitrosti je lažje. V hitrih zavojih obročniki zaradi manjše togosti sicer ne ponujajo ostrine 26-palčnih koles, kar pa v veliki meri kompenzira tog karbonski okvir. Brez skrbi. Obnašanja tventinajnerjev, predvsem potrebnega dodatnega dela v v ostrih zavojih, se po nekaj vožnjah privadimo. Pomisleki o nerodnosti pa v veliki meri slonijo na prvi generaciji 29-palčnih koles. Evolucija geometrije je poskrbela za drobne spremembe, ki odpravljajo težave. Stumpjumerjevo okretnost omogočata kratka razdalja med gonilno osjo in zadnjim obročnikom (435 mm) ter krosovsko strm kot vilic (71,5).

Premišljena izbira opreme, ki ne izprazni denarnice
 

Pogonski sistem sestavlja mešanica Srama in Shimana. Prihranek pri ceni dosežejo s prestavnimi ročicami SLX, prednjim menjalnikom X7 in aluminijasto gonilko Sram S-1250. Delujejo povsem zanesljivo in natančno ter prinesejo minimalno dodatno težo glede na komponente višjih razredov. Zadaj pa zablesti novi XT menjalnik Shadow Plus – pomaknjen bližje k obročniku in skrit pred letečimi vejami in kamenjem. Novi Shimanovi menjalniki Plus uporabljajo posebno sklopko, ki zavira gibanje kletke in poskrbi za večjo napetost na verigi – končno manj ropotanja verige in preskakovanja prestav na spustu. Verižnik 11-36 in gonilka 38/24 zahtevata dobro pripravljenost na strmih odsekih. Na željo jih v Extreme Vitalu, ki je posodilo kolo, tudi zamenjajo.

Preostanek komponent je Specaializdov: Rovalovi obročniki z 32 naperami ne spadajo v peresno kategorijo, so pa zato dovolj močni, da je kolo vodljivo in ni neprijetnega občutka zvijanja v zavojih. Plašči Fast Trak so izjemo hitri in namenjeni dirkanju v suhih razmerah. Dokaj široko krmilo bi osebno pritrdil na 20 milimetrov krajšo oporo z manjšim kotom dviga, kar ne predstavlja omembe vrednega stroška pri prilagajanju kolesa. Kolo je opremljeno z zavorami Magura MTS in 160-milimetrskimi rotorji. Na testnem kolesu pa se je spredaj znašel 180-milimetrski rotor, kar je obvezna izbira zaradi večjega navora 29-palčnega kolesa. Pohvalno!

Reba RL 29 ima po novem poenostavljeno nastavljanje trdote, saj preko enega ventila istočasno spreminjamo pritisk v pozitivni in negativni komori. Za vpetje kolesa pa se uporablja klasični 9-milimetrski hitri zapenjalec. Z uporabo širših osi spredaj in zadaj bi zagotovo rahlo povečali togost kolesa. Osebno me nekajgramski prihranek pri teži ni najbolj prepričal, zato sem iskal argument drugje... Na dirkah defekti niso redkost in menjava obročnikov s klasičnimi zapenjalci je neprimerno hitrejša. Sploh kadar vse skupaj začini blato.

Stumpjumper Comp Carbon je zanimiva, premišljeno opremljena celota, ki združuje kvalitetno narejen okvir, s tekmovalno geometrijo za kros in maratone. Premagovanje zavitih spustov na njen račun ni preveč naporno, obročniki pa dajejo prednost moči, ki je potrebna za dober občutek v zavojih.
 

Tventinajnerji so edina logična izbira »trdakov « in model Comp dokazuje, da ni treba odšteti celega premoženja za hitro in vodljivo kolo, s katerim se lahko brez težav dokažete v krosu, na vzponu ali maratonu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ