Suvereni Tom Dumoulin celo napadel Quintano in Nibalija

Suvereni Tom Dumoulin celo napadel Quintano in Nibalija
25.05.2017 AVTOR: D. Z.
Tom Dumoulin je suvereno ubranil rožnato majico v dolomitski 18. etapi dirke po Italiji. Etapo je dobil Tejay Van Garderen.

Izjemna 18. etapa! Kolesarji na dirki po Italiji so zavili v Dolomite in takoj smo bili priča pravemu spektaklu. Etapa od Moene do Ortiseija je bila dolga vsega 139 kilometrov. Kolesarji so morali premagati pet kategoriziranih vzponov. Najprej Porodoi, potem pa še Valparolo, Gardeno, Pinei in Potives.

Od vrha tega klanca do cilja so bili samo še štirje kilometri. V rožnati majici je bil Tom Dumoulin, a pred njim je bila težka naloga. Izkazalo se je, da ob sebi vendarle nima najmočnejših pomočnikov in to so poskušali izkoristiti pri Movistarju in Bahrainu Meridi, saj sta Nibali in Quintana nekatere svoje pomočnike poslala v beg. Proti vrhu Pordoija je bil ritem nadvse hiter. Dumoulin je imel ob sebi samo še dva pomočnika. Na vrh Pordoija je prvi prišel Diego Rosa, potem pa se je v ospredju izoblikovala večja skupina kolesarjev, ki so jo sestavljali:

Diego Rosa (Team Sky), Philip Deignan (Team Sky), Tejay van Garderen (BMC Racing Team), Joey Rosskopf (BMC Racing Team), Natnael Berhane (Dimension Data), Joe Dombrowski (Cannondale-Drapac), Ruben Plaza Molina (Orica-Scott), Davide Villella (Cannondale-Drapac), Omar Fraile Matarranza (Dimension Data), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Dario Cataldo (Astana Pro Team), Andrey Amador Bikkazakova (Movistar Team), Mikel Landa Meana (Team Sky), Kanstantsin Siutsou (Bahrain-Merida), Jan Hirt (CCC Sprandi Polkowice), Mads Pedersen (Trek-Segafredo) in Aleksander Foliforov (Gazprom - Rusvelo).

Glavnina pa je bila vseskozi aktivna in ubežniki si prav velike prednosti niso uspeli privoziti. Na drugem vzponu dneva proti vrhu Valparole so v glavnini ritem krepko stopnjevali člani Orice Scotta, ki so očitno pripravljali teren za Adama Yatesa. Med ubežniki sta se za točke na vrhu vzpona najresneje borila Omar Fraile in nosilec modre majice Mikel Landa. Fraile je ta boj dobil. Sledil je slabih 15 kilometrov dolg spust in potem vzpon proti vrhu Gardene. Glavnina je na vrhu zaostajala za slabi dve minuti. V ospredju je pri narekovanju ritma veliko dela opravil Diego Rosa.

Proti vrhu Gardene pa je tudi med ubežniki prišlo do številnih napadov. Glavnina pa je bila vse manjša. Med drugimi sta popustila tudi Jan Polanc in Bob Jungels. Nairo Quintana je pri pripravi terena za napad porabil skorajda vse svoje pomočnike, Tom Dumoulin pa je ostal sam. Potem pa je 53 kilometrov pred ciljem in okrog dva kilometra do vrha klanca napadel Nairo Quintana. Tom Dumoulin se je v svojem ritmu podal v lov za Kolumbijcem, ostali so mu sledli v zavetrju. Quintano sta počakala Anacona in Amador. Akcija je bila očitno skrbno načrtovana.

Iz skupine z rožnato majico pa se je izstrelil še Vincenzo Nibali, ki se je hitro preselil do skupinice s Quintano. A tudi Dumoulin je bil izjemno močan. V svojem ritmu je največja konkurenta držal na dobrih 20 seundah razlike. V ospredju so vztrajali samo še Landa, Rosa, Dombrowski, Villella, Van Garderen, Berhane in Hirt. Imeli so 40 sekund prednosti pred skupinico s Quintano in Nibalijem. A Dumoulin ju je v svojem ritmu tik pod vrhom klanca uspel celo ujeti. Napada Quintane in Nibalija sta tako bila izničena. V tej skupini so bili spet praktično vsi najboljši.

Quintana je imel ob sebi dva pomočnika, po enega pa Nibali, Yates, Pinot. Dumoulin je ostal sam, a zdelo se je, da je dovolj močan. Sledil je predzadnji vzpon, govorimo o klancu tretje kategorije na Pinei. Ob vznožju so imeli ubežniki vsega slabe pol minute prednosti, v skupini z rožnato majico pa je veliko dela opravil Plaza. Na Pineiju ni prišlo do sprememb. Favoriti so se držali skupaj. Sledil je spust in še zaključni vzpon. Dumoulin je deloval zelo suvereno, pravega napada pa nihče izmed konkurentov ni izpeljal. V ospredju sta ostala samo še Landa in Van Garderen.

6,5 km pred ciljem sta napadla Winner Anacona in Nairo Quintana. Večje razlike nista mogla narediti. Slabih šest kilometrov pred ciljem je Quintana spet pospešil, medtem ko se je v ospredju Van Garderen otresel Lande. Quintana pa prav daleč ni mogel. Ritem za njim sta narekovala Reichenbach in Pinot. Pet kilometrov pred ciljem se je Quintana predal. Skupina z rožnato majico ga je ujela. Landa pa je spet ujel Van Garderena. 4,8 km pred ciljem je poskusil Nibali in Dumoulin mu je tokrat brez težav odgovoril. Tokrat je spremenil ritem in takoj umiril oba najnevarjnejša konkurenta.

Potem pa je celo sam napadel in sledilo je taktiziranje. Tako Nibali kot Quintana sta bila očitno nemočna. Ko je Dumoulin resneje pospešil, je naredil večjo razliko, a vseeno so ostali priključili. Landa je dobil še zadnji gorski cilj, taktiziranje med najboljšimi pa sta izkoristila Pinot in Pozzovivo. Hitro sta si privozila 20 sekund prednosti, Quintana in Nibali pa sploh nista želela sodelovati z Dumoulinom in vsi preostali so pričeli z napadi. Prav vsakemu je tudi uspelo, medtem ko je v ospredju Landa dobil drugo priložnost za etapno zmago.

Tokrat v boju proti Van Garderenu. Iz ozadja je sicer pospeševal Pinot, a bilo je prepozno. Van Garderen je po skoraj štirih urah dirkanja premagal razočaranega Lando. Pinot je bil tretji, pa Pozzovivo, Hirt, Zakarin, Kruijswijk, Mollema ... Kolesarji kapljali v cilj. Dumoulin je na cilju zaostal za dobro minuto, z njim pa sta prišla tako Nibali kot Quintana. V skupnem seštevu tako nismo videli sprememb. Dumoulin je tako ohranil prednost pred Quintano in Nibalijem. Sledijo Pinot, Zakarin, Pozzovivo, Mollema, Kruijswijk, Yates ... Jan Polanc je bil 27. v etapi in je v skupnem seštevku 13.

Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ