Svetovna lestvica: Primož Roglič med najboljšimi

Svetovna lestvica: Primož Roglič med najboljšimi
05.03.2019 AVTOR: DZ, foto: UAE Tour

Primož Roglič je na t. i. Svetovni lestvici na izjemnem osmem mestu. Je pa drugi na lestvici, ki šteje zgolj etapne dirke.

Mednarodna kolesarska zveza je v zadnjem obdobju spremenila način točkovanja. Če so prej v prvi vrsti vodili lestvico World Tour in potem ostale lestvice po kontinentih za dirke, ki niso bile v World Touru, pa so se vrnili na način štetja, kot so ga poznali pred World Tourom.

Rangiranje je podobno kot pri tenisu. Torej. Za Svetovno lestvico štejejo vse dirke, ki so glede na kategorijo in pomembnost različno ovrednotene. Lestvica pa se nadaljuje iz leta v leto, tako da kolesar nove sezone ne začne z nič točkami, ampak s točkami, ki jih je osvojil v pretekli sezoni.

Na Svetovni lestvici trenutno kraljuje svetovni prvak Alejandro Valverde, ki je zbral 3896 točk. Drugi je Simon Yates s 3177 točkami, tretji pa Peter Sagan, ki je zbral 3025 točk in je še zadnji, ki je presegel mejo tri tisoč točk. Sledijo Greg Van Avermaet, Elia Viviani, Tom Dumoulin, Julian Alaphilippe in na osmem mestu že Primož Roglič.

Kolesar Jumbo Visme je po zmagi na dirki UAE Tour napredoval za štiri mesta, zbral pa je 2732,71 točke. Drugi najboljši Slovenec je trenutno poškodovani Matej Mohorič na 52 mestu. Sledijo Tadej Pogačar (70.), Jan Tratnik (95.), Simon Špilak (173.), Jan Polanc (212.), Luka Mezgec (261.), Grega Bole (348.) in kot najboljši med kolesarji, ki vozijo za slovenska moštva Rok Korošec (Ljubljana Gusto Santic) na 426. mestu.

Slovenija je med državami trenutno deseta. Kolesarji so zbrali 6659,26 točke. Vodijo Belgijci pred Francozi in Španci. Sledio Italija, Nizozemska, Velika Britanija, Kolumbija, Avstralija in Nemčija. Med ekipami je prvi Deceuninck Quick Step. Sledijo Sky, Bora Hansgrohe, Movistar, Astana in na šestem mestu Bahrain Merida. Sedmi je Jumbo Visma. Mithcleton Scott je 9., UAE Team Emirates 12., Katjua Alpecina pa 20.

UCI še vedno vodi tudi nekatere drugačne lestvice. Tu je lestvica za najboljše na etapnih dirkah. Tu vodi Simon Yates, ki je zbral 3092 točk. Na izjemnem drugem mestu pa je Primož Roglič z 2627,71 točke. Za njim so Geraint Thomas, Tom Dumoulin, Chris Froome, Alejandro Valverde, Miguel Angel Lopez, Nairo Quintana ... Na lestvici za najboljše na klasikah pa vodi Greg Van Avermaet pred Michaelom Matthewsom in Alejandrom Valverdejem.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ