Svetovni prvak še brez zmage, izjemen dan za Deceuninck in Astano

Svetovni prvak še brez zmage, izjemen dan za Deceuninck in Astano
16.02.2019 AVTOR: DZ, foto: Luc Claessen / Getty Images

Pestra sobota je v svetu kolesarstva. V Kolumbiji, Franciji in Omanu, kjer sta na delu tudi Slovenca KOren in Novak.

Murcija
Pojdimo najprej na dvodnevno dirko po Murciji. Danes je že padla tudi končna odločitev. Včerajšnjo prvo etapo do San Javierja je po 189 kilometrih dirkanja dobil Pello Bilbao. Kolesarji Astane so izkoristili števično premoč v ubežni skupini, saj so med šestimi ubežniki imeli kar štiri predstavnike. Bilbao je bil prvi, drugi Fraile, tretji Sanchez.

Danes je sledila druga in obenem zadnja etapa. Ta je bila težja. Po 180 kilometrih se je končala v Murciji. Za zmago sta se udarila Luis Leon Sanchez in Alejandro Valverde. Boljši je bil Sanchez, tako da svetovni prvak Valverde v letošnji sezoni ostaja še brez zmage, ima pa že štiri druga mesta. Sanchez je dirko dobil pred Valverdejem in Bilbaom. Sanchez je bil tudi najboljši po točkah, Jakob Fuglsang pa najboljši na gorskih ciljih, medtem ko je bila Astana, ki nadaljuje z odličnimi predstavami v letošnji sezoni najboljša med ekipami.

Tour de la Provence
V Franciji poteka dirka Tour de la Provence. Uvodni posamični kronometer je dobil Filippo Ganna, drugo etapo Eduardo Prades, medtem ko je vodstvo v skupnem seštevku prevzel Gorka Izagirre. Zdaj je za kolesarji že tretja etapa. Začela se je v kraju Aubagne, končala pa v Le Castelletu, na dirkališču Paula Ricarda.

Izagirre je uspešno branil majico vodilnega v skupnem seštevku, medtem ko je boj skupine dobrih 20 kolesarjev za zmago dobil 36-letni Philippe Gilbert, ki očitno tudi že stopnjuje formo pred njemu najljubšimi enodnevnimi klasikami. Belgijec v dresu moštva Deceuninck Quick Step je zmagal, vodstvo pa je dan pred koncem vseeno ubranil Izagirre, član Astane. Drugi je Thibaut Pinot, tretji pa Tony Gallopin.

Kolumbija
Na dirki Tour Colombia pa so kolesarji opravili s peto etapo. Četrto je dobil Bob Jungels, prevlada moštva Deceuninck Quick Step pa se je nadaljevala tudi v peti, ki je bil precej bolj razgibana. La Union je gostil start in cilj 177 kilometrov dolge preizkušnje s štirimi vzponi tretje in zadnjim druge kategorije.

Chris Froome je, potem ko je bil kmalu po startu vpleten v padec krepko zaostal. Na zadnjem vzponu je prišlo do večje selekcije. Za zmago so se borili štirje kolesarji. Julian Alaphilippe pa je bil najbolj prepričljiv. Premagal je Lopeza, Carapaza in Martineza. Šest sekund je izgubil Ivan Sosa, medtem ko so ostali favoriti, na čelu z do tedaj vodilnim Jungelsom, pa Uranom, Quintano, Bernalom ... izgubili 42 sekund. Alaphilippe je dan pred koncem prevzel tudi vodstvo in ima osem sekund prednosti pred Martinezom in 23 pred Lopezom.

Oman
Tudi v tej etapi smo ob cestah lahko videli ogromno kolumbijskih navijačec. Povsem drugačno vzdušje je na dirki ekstra kategorije po Omanu. Tam navijačev ob cestah ni toliko.

Na tej dirki pa nastopata tudi Kristijan Koren in Domen Novak. Cilj prve, 138 kilometrov dolge etape je gostil Suhar Corniche. Pričakovano smo videli sprint glavnine, ki ga je dobil Alexander Kristoff. Couqard je bil drugi, tretji pa Bouhanni.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ